Свети Валентин не е само за любов. За бандитите от

...
Свети Валентин не е само за любов. За бандитите от
Коментари Харесай

Клането на Свети Валентин: След 95 години улиците на Чикаго още кънтят

Свети Валентин не е единствено за обич. За бандитите от Чикаго е време за проливане на кръв. На 14 февруари 1929 година клането на Свети Валентин шокира света, когато в северната част на Чикаго избухва бандитско кавга. В края на 20-те години на ХХ век по улиците на Чикаго царува война сред бандите, защото основният разбойник Ал Капоне се пробва да затвърди контрола си, като отстрани противниците си в противозаконните действия - контрабанда и проституция.

Кървавата кулминационна точка на бандитското принуждение настава на 14 февруари 1929 година в един гараж в северната част на града, когато седем души, свързани с ирландския разбойник Джордж " Бъгс " Моран , един от дългогодишните врагове на Капоне, са убити от няколко мъже, облечени като служители на реда. Клането на Свети Валентин, както е известно, остава неразкрито закононарушение и в никакъв случай не е било публично свързвано с Капоне, само че нормално се счита, че той е виновен за убийствата.

От 1924 година до 1930 година град Чикаго придобива необятна известност на безвластие и принуждение. Неслучайно това събитие съответствува с ръководството на основния незаконен лорд Ал " Scarface " Капоне, който през 1925 година поема властта от своя началник Джони Торио. (Торио, който е тежко ранен при опит за ликвидиране през 1924 година, се е " отдръпнал " в Бруклин). Забраната, въведена с приемането на 18-ата корекция през 1920 година, доста усилва приходите на американските гангстери от контрабанда (незаконно произвеждане и продажба на алкохол) и спийкязи (незаконни питейни заведения), както и проституция. Доходите на Капоне от тези действия се правят оценка на към 60 млн. $ годишно; чистото му положение през 1927 година е към 100 млн. $.

Джордж " Бъгс " Моран е бил на път към гаража в Чикаго по време на клането на Свети Валентин; разминал се е с убийството за броени минути. Няколко дни по-късно той споделил на репортерите: " Само Капоне убива по този метод ". Потърсен в дома си във Флорида за коментар по отношение на убийствата, Капоне предлага свое лично мнение: " Единственият човек, който убива по този метод, е Бъгс Моран. "

С течение на годините Ал Капоне открива надзор над множеството незаконни групировки в Чикаго, като безмилостно разстрелва противниците си. През 1924 година управляващите преброяват към 16 убийства, свързани с банди; този вид убийства не престават до 1929 година, като по това време доближават най-високата си стойност от 64 убийства за една година. Федералните управляващи, в това число Федералното бюро за следствие, са имали доста по-малка пълномощия, в сравнение с през днешния ден, и не са включвали свързаната с банди активност в Чикаго.

The St. Valentine’s Day Massacre of 1929 was an extreme example of the terrifying Mob justice that plagued Chicago during Prohibition. Here are a few of the North Side Gang members and one innocent witness who were all victims of the St. Valentine's Day Massacre. ⁣

Frank…
— The Mob Museum (@TheMobMuseum)
Войната на бандите в Чикаго доближава своята кървава кулминационна точка в така наречен кръвопролитие на Свети Валентин през 1929 година

Един от дългогодишните врагове на Капоне, ирландският разбойник Джордж " Бъгс " Моран, управлява контрабандните си интервенции от гараж на улица " Северен Кларк " 2122. На 14 февруари седем членове на интервенцията на Моран са убити, до момента в който стоят подредени в редица с лице към стената на гаража.

It was the most infamous of all gangland slayings in America, and it savagely achieved its purpose — the elimination of the last challenge to Al Capone for the mantle of crime boss in Chicago.
— Chicago Tribune (@chicagotribune)
Изстреляни са към 70 патрона. Когато служителите на реда от 36-и регион на Чикаго пристигнали, намерили един от членовете на бандата, Франк Гусенберг, едвам жив. В няколкото минути преди да почине, те го притискали да разкрие какво се е случило, само че Гузенберг не желал да приказва.

Полицията съумяла да открие единствено няколко очевидци, само че в последна сметка стигнала до заключението, че въоръжени мъже, облечени като служители на реда, са влезнали в гаража и са се престорили, че арестуват мъжете. Въпреки че Моран и други незабавно обвинили за клането бандата на Капоне, самият прочут разбойник твърдял, че по това време бил в дома си във Флорида. Никой в никакъв случай не е бил изправен пред съда за убийствата. То остава едно от най-големите неразкрити закононарушения в историята.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР