Свети Мирон живял в Ахайя по времето на римския император

...
Свети Мирон живял в Ахайя по времето на римския император
Коментари Харесай

Честваме паметта на свещеномъченик Мирон

Свети Мирон живял в Ахайя по времето на римския император Деций Траян (249-251 г.), който останал в историята със своите преследвания на християните. 

Мирон произхождал от заможно и видно семейство от региона на Коринт (днес в Гърция). Според житието му вярата в Христос той получил от своите родители. А когато навършил нужната възраст, поради огромната си обвързаност към християнската религия и положителното си обучение, скоро бил ръкоположен за духовник на църковната община в своето населено място. 

Но локалният римски пълководец Антипатър бил вманиачен зложелател на християните. Когато научил, че християните имат огромен празник, той дружно с една чета бойци нахлул в храма по време на литургията на Рождество Христово с желанието да залови вярващите и да ги убие.

Свещеникът Мирон, който служел, не се уплашил от наличието на римските бойци и изобличил Антипатър и хората му, че не постъпват съгласно закона, а са нахлули като " хищни вълци " по време на спокойно и свещено свещенодействие, написа Българска телеграфна агенция.

Антипатър не обърнал внимание на думите на Мирон и наредил незабавно да го заловят и отведат в пандиза. Там със завързани ръце го провесили над земята, с цел да могат римските бойци да го изтезават. Свещеникът бил подложен на разнообразни, само че идентични по своята свирепост мъчения. 

След това бил изпратен на изгнание в град Кизик в област Мизия, Мала Азия. Заради нежеланието на духовник Мирон да извърши заповедта на императора да се откаже от вярата си в Христос и да принесе жертви на езическите божества, след не доста дни тамошният шеф го осъдил на гибел посредством обезглавяване.

Това станало на 17 август 250 година и на тази дата всяка година почитаме неговата непорочност на живота и лоялност на вярата до всеотдайност, с което е станал образец за християните през всички времена.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР