Свети Ириней Лионски е християнски епископ и виден богослов, един

...
Свети Ириней Лионски е християнски епископ и виден богослов, един
Коментари Харесай

Почитаме паметта на свети Ириней Лионски

Свети Ириней Лионски е християнски свещеник и изтъкнат богослов, един от ранните отци на Църквата. Той е измежду тези християнски учени, получили званието " космополитен преподавател ", тъй като активността им надхвърлила географските граници и епохата, в която са живели и действали; решителен е бил приносът им за построяването на християнското обучение и универсалното измерение на Църквата.

Свети Ириней е роден в първата половина на II век в региона на град Смирна, Мала Азия . Бил възпитаник първо на Йераполския свещеник свети Папий, а след това на огромния светител Поликарп Смирненски, възпитаник на самия свети Йоан Богослов. Възприел от учителите си освен значимите истини на християнската религия, само че и готовността да проповядва по апостолски тази религия на всички нации, свети Ириней по-късно ще написа за свети Поликарп: " Аз живо помня всичко, което ми разказваше Поликарп за своите беседи с Йоан Богослов, който приказвал за Иисус Хростос, за Неговите чудеса и учения. Поликарп правилно ни предаваше това, което е чул от очевидеца (Йоан) на Словото на живота (Иисус Христос)..., и го записах не на хартия, а в сърцето си ".

Високообразованият свети Ириней бил изпратен да проповядва измежду малоазийската гръцкоговоряща колония в град Лугдунум (днес Лион, Франция). Успешно се противопоставил на ересите на монтанизма и гностицизма. Оставил е скъпи богословски писания, измежду които най-значим е " Против ересите ". Скоро при гонението на император Марк Аврелий епископът на Лион бил погубен и християните единомислещо избрали Ириней за свещеник. В края на II век почнало следващото огромно гонение от император Септимий Север, при което в 202 година бил погубен и свети Ириней.

В този ден е и отданието (т.е. последният ден от попразненството) на празника Успение Богородично, който се означи на 15 август.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР