Свети Александър се прославил като мъченик по време на едно

...
Свети Александър се прославил като мъченик по време на едно
Коментари Харесай

Св. мъченик Александър презвитер

Свети Александър се популяризирал като страдалец по време на едно от езическите гонения против християните. Сред тъмата на езическото нечестие той просиял като светозарна звезда със своето благочестие.
Изобличавайки безумието на идолослужителите и проповядвайки християнската религия, той обърнал към Христа и кръстил доста езичници в град Пидна.
С тези свои дейности провокирал против себе си гнева на идолопоклонниците. Те ненавиждали неговото безстрашие и не можели да понесат силата на боговдъхновените му слова, по тази причина го нападнали и завързали, след което го подложили на жестоки и безпощадни мъчения. С тях желали да го принудят да принесе жертви на идолите, само че като по никакъв метод не съумели да го склонят към това, го осъдили да бъде посечен с меч.
С благодарствена молитва към Бога светият страдалец склонил главата си под меча и по този начин предал святата си душа в ръцете на Господа.
© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ( " Четьи-Минеи " ) на св. Димитрий Ростовски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР