Светът е надхвърлил своите устойчиви биологични граници за годината, според

...
Светът е надхвърлил своите устойчиви биологични граници за годината, според
Коментари Харесай

Светът вече живее на екологичен кредит

Светът е надхвърлил своите устойчиви биологични граници за годината, съгласно основаната в Съединени американски щати екологична неправителствена организация Global Footprint Network. Сега човечеството се нуждае от към 1,7 планети, с цел да поддържа потреблението си, написа " Дойче веле ".

Тенденцията за екологично превишаване е " изравнена " през последните пет години, съгласно неправителствената организация. Но е мъчно да се разграничи дали това е " движено от икономическо закъснение или умишлени старания за декарбонизация ".

Така или другояче, ограничението на несъразмерната приложимост на ресурсите на Земята от човечеството се случва прекомерно постепенно. Според калкулации, Earth Overshoot Day ще би трябвало да понижава с 19 дни всяка година през идващите седем години, с цел да се реализиран световните цели за понижаване на разрушаващите климата излъчвания на парникови газове.

Изпълнителният шеф на Global Footprint Network Стивън Тебе свърза изчерпването на ресурсите на Земята, от изсичането на гори до изгарянето на изкопаеми горива, със смъртоносните рискови климатични условия.

" Продължителното превишаване води до все по-изявени признаци, в това число необикновени горещи талази, горски пожари, суши и наводнения, с риск от компрометиране на производството на храни ", сподели Тебе в изказване.

През 1970 година биокапацитетът на Земята — избран като " потенциалът на екосистемите да създават биологични материали, употребявани от хората и да всмукват отпадъчни материали, генерирани от хората " — беше повече от задоволителен, с цел да отговори на годишното човешко търсене на запаси. Но през половин век от този момент ние последователно надраснахме нашата единствена планета.

Неравенството по света

Неправителствената организация също по този начин пресмята дните на превишаване на обособените страни. Германия е на 4 май, което значи, че в случай че целият свят живееше като страната, човечеството щеше да се нуждае от три планети, с цел да се поддържа за една година. Съединените щати и Обединените арабски емирства, които ще бъдат домакини на тазгодишната конференция на Организация на обединените нации за климата, доближиха своето на 13 март.

Глобалният юг ще поеме огромна част от цената на унищожаването на околната среда, породено от несъразмерното потребление на ресурсите - както и бъдещите генерации, страдащи от климатична рецесия, която в този момент се подхранва от свръхпотребление.

Страни като Индонезия и Еквадор не надвишават до декември и са покрай това да живеят според ресурсите. Но те са обект на употреба на запаси от по-богати народи като Германия.

" Германия е петият максимален консуматор на първични материали в света и внася до 99% от минералите и металите от страни от световния юг ", сподели Лара Луиза Сивер, старши политически консултант за правдивост на ресурсите в Германската мрежа за развиване, INKOTA, през 2022г.

Германия би трябвало да премине от логиката на безконечен напредък

Но Германия, сходно на множеството развити народи, към момента е високо в листата - Франция, Гърция, Обединеното кралство и Япония също доближиха своите дни за превишаване през май.

" Големият проблем, който имаме в Германия, който имаме като цяло в Глобалния север, е, че към момента не сме разбрали, че ресурсите са лимитирани ", сподели Виола Волгемут, отоваряща за кръгова стопанска система и акция против токсични субстанции в Грийнпийс Германия.

Тя се базира на данни на Световния институт за запаси, които демонстрират, че 90% от загубата на биоразнообразие се дължи на " употреба на запаси и превръщане в артикули " и че това произвеждане също по този начин съставлява 50% от световните излъчвания на парникови газове.

Въпреки тази " голяма ресурсна рецесия ", народи като Германия " не са се научили ", сподели Волгемут.

В предишното Германия беше считана за " пример на добродетелта на климата ", означи основаният в Берлин климатичен деятел Тадзио Мюлер.

" Причината за този мит за Германия като еко първенец по подигравка на ориста няма нищо общо с индустриалната политика на Германия или нейните политически тактики на държавно равнище, а има общо с мощни обществени придвижвания ", сподели Мюлер.

Той се базира на антиядреното придвижване, което се надигна през 70-те и 80-те години на предишния век и дълго време настояваше за последователно унищожаване на нуклеарната енергия; възходът на немската досетливост в региона на възобновимата сила в дребните и междинните компании; и по-нови сполучливи претенции за отвод от изкопаеми горива от млади протестиращи против климата.

Но движещият принцип на безконечен напредък, който е в основата на немската икономическа политика, би трябвало да се промени фундаментално, в случай че би трябвало да се обърне внимание на изменението на климата и на " извънредно тежкия проблем със загубата на биоразнообразие ", обвързван със свръхконсумацията, сподели Мюлер.

Това се простира до концепцията за " зелен напредък " или това, което той назовава " капитализъм за електрически коли ", който също се основава на всеобщото разширение на потреблението на запаси - изключително за минерали и редкоземни детайли.

Кръговата стопанска система е жизненоважна за #MoveTheDate

Федералното държавно управление на Германия сега разисква нова национална тактика за кръгова стопанска система в опит да понижи потреблението на запаси - даже и да остане същият модел на напредък, отбелязва Мюлер.

За Виола Волгемут холистичната кръгова стопанска система е от жизненоважно значение.

" Трябва да променим нашите бизнес модели, тъй че продуктите в действителност да могат да се рециклират ", сподели тя, като се базира на правилата за понижаване, повторна приложимост и преработване в основата на Плана за деяние за кръгова стопанска система на Европейския зелен пакт. Волгемут също приканва за безусловно ограничаване на потреблението на запаси в Германия.

Такива ограничавания би трябвало да обгръщат потреблението на сила. Само една четвърт от немските газови доставки се употребяват за отопление или готвене, съгласно деятелите на Грийнпийс, като огромна част от високовъглеродните изкопаеми горива зареждат неустойчивото произвеждане.

Германия би трябвало бързо да форсира намаляването на излъчванията

Емисиите на парникови газове са директна последица от свръхпроизводството и потреблението и би трябвало бързо да бъдат понижени, в случай че Германия желае да понижи надхвърлянето си, съгласно Кристоф Балс, политически шеф на организацията с нестопанска цел Germanwatch.

" Емисиите на CO2 в Германия ще би трябвало да намалеят три пъти по-бързо, в сравнение с в този момент ", сподели той.

Подобреният достъп до високоскоростен железопътен превоз с ниски излъчвания и ограничението на въздушния превоз са измежду препоръчаните от Germanwatch средства за понижаване на тези излъчвания.

Но без първо да се оправи със свръхконсумацията, Германия няма да успее да живее според ресурсите си.

" Ние преглеждаме всички проблеми по разнообразни способи - изменението на климата или загубата на биоразнообразие или дефицитът на храна - като че ли пораждат без значение ", означи създателят и президент на Global Footprint Network Матис Вакернагел.

" Но всички те са признаци на една и съща съществена тематика: че нашият групов метаболизъм, количеството неща, които човечеството употребява, е станало доста огромно спрямо това, което Земята може да възобнови. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР