Светът е изправен пред рецесия през 2023 г., тъй като

...
Светът е изправен пред рецесия през 2023 г., тъй като
Коментари Харесай

Световната икономика се насочва към рецесия през 2023 г.

Светът е изправен пред криза през 2023 година, защото по-високите лихви на централните банки, ориентирани към справяне с инфлацията, водят до стесняване на редица стопански системи, предизвестява Центърът за стопански и бизнес проучвания (CEBR), представен от Bloomberg.

Световната стопанска система прескочи прага 100 трлн. $ за първи път през 2022 година, само че ще изгуби инерция през 2023 година, защото централните банкери не престават битката си против растящите цени, разяснява английската консултантска компания.

Вероятно международната стопанска система ще бъде изправена пред криза през идната година вследствие на повишението на лихвените проценти в отговор на по-високата инфлация “, сподели Кей Даниел Нойфелд, началник на прогнозите в CEBR.

В отчетът на организацията се показва, че „ борбата против инфлацията към момента не е извоювана “.

 „ Очакваме централните банкери да останат на актуалната си позиция и през 2023 година макар икономическите вреди. Цената за понижаване на инфлацията до по-удобни равнища е по-лоша вероятност за напредък за няколко години напред “, означават от консултантската компания.

Тези констатации са по-песимистични от последната прогноза на Международния валутен фонд. Институцията предизвести през октомври, че повече от една трета от международната стопанска система ще се свие и има 25% късмет световният Брутният вътрешен продукт да нарасне с по-малко от 2% през 2023 година, което тя дефинира като световна криза.

Въпреки това до 2037 година международният БВП ще се удвои, защото разрастващите се стопански системи настигат по-богатите. Променящият се баланс на силите ще докара до това, че Източна Азия и Тихоокеанския район да съставляват над една трета от международната икономическа интензивност до 2037 година, до момента в който делът на Европа ще се свие до по-малко от една пета.

CEBR взема своите съществени данни от отчета за „ Световните стопански вероятности “ на МВФ и употребява вътрешен модел за прогнозиране на напредък, инфлация и обменни курсове.

Според последните прогнози Китай ще изпревари Съединени американски щати като най-голямата стопанска система в света най-рано през 2036 година, което е с шест години по-късно от плануваното до момента. Според анализаторите това се дължи на политиката за нулев Коронавирус на Китай и възходящото комерсиално напрежение на страната със Запада, което забави икономическата й агресия.

CEBR в началото очакваше тази смяна в икономическото водачество да се случи през 2028 година, след което я отсрочи за 2030 година в миналогодишния си отчет.  Сега организацията счита, че размяната на местата на икономическия връх няма да се случи до 2036 година и може да пристигна даже по-късно, в случай че Пекин се опита да поеме контрола над Тайван и бъде изправен пред ответни търговски наказания.

Последиците от икономическата война сред Китай и Запада биха били няколко пъти по-тежки от това, което видяхме след офанзивата на Русия против Украйна. Почти несъмнено ще има много остра международна криза и обновяване на инфлацията “, сподели CEBR.

„ Но вредите за Китай биха били неведнъж по-големи и това би могло да торпилира всеки опит да поведе международната стопанска система “, добави организацията.

CEBR също по този начин предвижда, че индийската стопанска система ще стане третата по величина в света до 2032 година и ще доближи 10 трлн. $ през 2035 година

Обединеното кралство ще остане шестата по величина стопанска система в света, а Франция - седмата, през идващите 15 години, само че Англия към този момент е изгубила вероятностите за по-бърза агресия от другите европейски стопански системи заради

липса на политики, насочени към растежа, както и неналичието на ясна визия за ролята на страната отвън Европейски Съюз ".

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинсветовна стопанска система световна криза централни банки високи цени ПоследниНай-четениБюджет и финанси 12 Световната стопанска система се насочва към криза през 2023 година Личности 228 Кралят на първокласните артикули, който построи фешън империя за милиарди Компании 428 Бизнесът на Apple е под все по-голяма опасност от Коронавирус вълната в Китай Компании 348 Хърватската Brodosplit построява новаторски самостоятелен транспортен съд Накратко 6262 Вечерни вести: Депутатите удължиха бюджета; Русия стопира петрола за Европа Индустрии 4796 Какво следва за имотния пазар в България през 2023 година Компании 4442 TSMC оглежда локация за цех в Европа Компании 4190 Tesla спря работата в най-важния си цех Всички новиниОще от Бюджет и финансиВиж всичкиМинималната работна заплата – сред популизма и действителността

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР