Светът е генерирал 2,3 милиарда тона битови отпадъци миналата година

...
Светът е генерирал 2,3 милиарда тона битови отпадъци миналата година
Коментари Харесай

ОНН: Светът ще плати скъпо за нарастването на битовите отпадъци

Светът е генерирал 2,3 милиарда тона битови боклуци предходната година и " купчината отпадък " се чака да нарасне с още две трети до 2050 година, заяви Организация на обединените нации, предупреждавайки за опустошителни разноски за здравето, стопанските системи и околната среда.


Замърсяването е на път да ескалира, съгласно ново проучване на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда (UNEP), като прогнозите допускат, че най-голямото повишаване на боклука ще бъде в райони, които сега разчитат навън изхвърляне и изгаряне - практики, които отделят парникови газове и отделят токсични субстанции химикали в почвите, водните пътища и въздуха.

Без незабавни дейности планината от боклуци се чака да нарасне до 3,8 милиарда тона доникъде на века, съгласно оценката, която надвишава предходните прогнози.

Предполага се, че икономическата тежест съвсем ще се удвои, когато се вземат поради „ скритите разноски “, свързани с безразборното изхвърляне на боклуци, неприятното здраве и изменението на климата, достигайки към 640 милиарда $ годишно до 2050 година, от към 361 милиарда $ през 2020 година

„ Генерирането на боклуци е неразривно обвързвано с Брутният вътрешен продукт и доста бързо разрастващи се стопански системи се борят под тежестта на бързото повишаване на отпадъците “, сподели Ингер Андерсен, изпълнителен шеф на UNEP.

Тя акцентира, че отчетът може да помогне на държавните управления в напъните им да „ основат по-устойчиви общества и да обезпечат годна за живеене планета за бъдещите генерации “.

Докладът на UNEP и Международната асоциация за твърди боклуци (ISWA) беше показан на Асамблеята на Организация на обединените нации за околната среда, която се организира тази седмица в Найроби.

Документът идва след отчет от 2018 година на Световната банка, който пресмята, че светът ще генерира 3,4 милиарда тона боклуци годишно до 2050 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР