Света София е символ. Най-добре да не се пипа и

...
Света София е символ. Най-добре да не се пипа и
Коментари Харесай

Трябва ли България за реагира остро на опита Св. София да стане джамия?

" Света София " е знак. Най-добре да не се пипа и да си остане музей. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR историкът проф. Христо Матанов. Изказването му е във връзка желанието на Реджеп Ердоган да трансформира " Света София " в настояща джамия.
Той бе безапелационен, че не би трябвало да се трансформира наследството на Кемал Ататюрк.
Според него По думи на проф. Матанов огромна част от популацията на Турция даже не знае защо става въпрос.
Историкът изрази мнение, че превръщането на " Света София " в джамия няма да е елементарно, защото би трябвало да се трансформират статутите на ЮНЕСКО и да се посрещне доста остра реакция от Запада. Той предвижда, че ще се надигнат много гласове против тази смяна на църквата.
" България не може да се стои настрани, само че нейната позиция ще бъде приглушена. Ние сме дребна страна, на пътя на бежанския поток, на пътя на една 80-милионна страна. ", разяснява проф. Матанов.
Реакцията на България стана разграничителна линия и по време на парламентарния надзор през предходната седмица. България няма съображение да реагира на възможното решение на турските управляващи да трансформират статута на „ Света София “ от музей на джамия, до момента в който не се произнесе Комитета за международно завещание на ЮНЕСКО, разгласи вицепремиерът Томислав Дончев.
Изказването му пристигна в отговор на въпрос от страна на аления народен представител професор Иво Христов, който попита дали българското държавно управление ще реагира на декларираното желание на Ердоган.
Депутатът уточни, че на 29 май турският президент е декларирал, че монументалната музейна постройка " Св. София " в Истанбул ще бъде превърната в джамия. По думите на Христов датата не била определена инцидентно.
Той напомни, че на 29 май 1453 година Константинопол пада под османска власт. Христов уточни, че към този момент има остра реакция от страна на гръцкото държавно управление . Той напомни, че църквата " Св. София " има голямо символно и сакрално значение за православното християнство.
От своя страна журналистът и външнополитически анализатор Мехмед Юмер съобщи, че Турция изпитва стопански проблеми и на Ердоган му е необходим по-силен коз, като в тази ситуация това е точно " Св. София ".
Той изясни, че като тематика стои на дневния ред на политическия ислямизъм и целия десен бранш в Турция отдавна. По негови думи на 29 май, когато са се навършили 567 години от завладяването на Константинопол и е било прочетено слово от корана, като също регистрира това за сигнал.
" Не ми се коства толкоз елементарно " Св. София " да бъде превърната в настояща джамия. Турският президент в действителност би трябвало да се изправи доста мощно против западната рецензия ", уточни журналистът.
Според Юмер турският президент постоянно съумява да покаже нещо, което той желае, през призмата на желанието на неговия политически и ислямистки електорат. Журналистът уточни, че според анкетите близо 80% от турското население няма възражения " Света София " да се трансформира в настояща джамия.
Той съобщи, че са били направени доста неща в Турция, които са заличили доста от направеното от Кемал Ататюрк., заключи той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР