Свързаното с Румен Гайтански - Вълка дружество Роудуей кънстракшън, което

...
Коментари Харесай

Топ длъжникът на ББР: 9 млн. лв. загуба за 2020 г. и лихвена ваканция от старото ръководство

Свързаното с Румен Гайтански - Вълка сдружение " Роудуей кънстракшън ", което е един от най-големите кредитополучатели на ББР със 150 млн. лева заем, е получило разсрочване от предходното управление на държавната банка малко преди назначението на служебното държавно управление. Това излиза наяве от годишния доклад на компанията за 2020 година, който също така демонстрира 8.9 млн. лева загуба за миналата спешна година.

Тя е генерирана главно от над 6 млн. лева разноски за лихви по големия заем. Той беше провиснал през 2019 година за да се придобие " Пътстройинженеринг " - дребна строителна компания от Кърджалийско, чийто бизнес по никакъв метод не може да оправдае оценката от над 160 млн. лева, колкото е общата сума на заема и личното финансирането от 10%.
Анекс в последния миг
Промяната в контракта е направена в края на март 2021 година, като от доклада не излиза наяве какво е наложило смяната по-малко от две години след отпущането на средствата. " Роудуей кънстракшън " мъчно може да потвърди отрицателен резултат от коронавирус, защото оборотите й през 2020 година в действителност се подвигат с над 10 млн. лева до над 25 млн. лева Това евентуално е и повода да не се прибегне до кредитния мораториум, а да се заложи на преструктуриране на заема, което обаче значи, че ББР е трябвало да начисли и обезценки върху него.

Според анекса по огромния заем от 148.5 млн. лева вноските от юли до декември 2021 година се разсрочват и стават дължими от януари 2022 година Отделно е посочено, че отсрочените лихви за интервала 20 април - 20 декември ще се заплащат като равни добавки към лихвата от 20 януари 2022 година По по-малкия заем от 1.5 млн. лева планувани за покупка на техника също има разсрочване, само че за по-кратък интервал.

Всичко това значи, че компанията евентуално ще регистрира по-добър резултат през актуалната година. По-неясно е обаче по какъв начин заемът ще бъде обслужван по-късно, когато още веднъж " Роудуей кънстракшън " ще има по над 6 млн. лева лихвен разход годишно.
Временна кръпка
Този въпрос стоеше още при отпущането на заема. " Роудуей кънстракшън " беше новосъздадено сдружение и няма други активи с изключение на " Пътстройинженеринг ". От доклада на последната се вижда, че тя е генерирала 730 хиляди лева, което обаче е извънредно незадоволително за покриване на лихвите, а още по-малко за връщане на главницата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР