Свърхпроизводството на слънчоглед в Румъния, Молдова и Украйна и масираната

...
Свърхпроизводството на слънчоглед в Румъния, Молдова и Украйна и масираната
Коментари Харесай

Срив в цените на слънчогледа удари доходите на българските фермери

Свърхпроизводството на слънчоглед в Румъния, Молдова и Украйна и масираната търговия на трите страни с Европейския съюз намали внезапно цените след жътвата, което се отрази извънредно трагично върху приходите на българските фермери, разяснява sinor.bg.

Така от 580 лв. за звук в края на жътвата в този момент цените се сринаха на 500 лв., показват от асоциацията на зърнопроизводителите.

Като се прибави и спадът в добивите, по всичко наподобява, че загубите от маслодайното семе за стопаните тази година ще са съществени. Сушата и през предходната година се отрази върху добивите, само че цените тогава бяха доста по-високи. Тон слънчоглед се оферираше към 550 лв., което по никакъв метод не подхожда на сегашната обстановка на пазара.

При втората пролетна просвета царевицата не се следи особена смяна по отношение на 2017 година. Борсовите цени на царевицата в Европа се движат към 170-174 евро за звук, а в Черноморския район - 193 $. У нас офертите при царевицата през лятото се колебаеха към 220 лева за звук, само че след това цените леко започнаха да порастват.

В края на септември реколтата от царевица в страната доближи 1 639 960 тона, при междинни добиви от 756 кг от декар.

Въпреки че като площи има понижение по отношение на 2017 година междинните добиви са с 30 на 100 по-високи поради падналите дъждове тази пролет, напомнят специалисти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР