Сурвакарите от пернишкия квартал Бела вода и дупнишкото село Джерман

...
Сурвакарите от пернишкия квартал Бела вода и дупнишкото село Джерман
Коментари Харесай

Обявиха наградите от пернишката Сурва

Сурвакарите от пернишкия квартал " Бела вода " и дупнишкото село Джерман и кукерите от квартал " Сушица " в Карлово са огромните спечелили в тазгодишното 27-мо издание на Международния фестивал на маскарадните игри " Сурва ". Това разгласи през вчерашния ден кметът на Перник Вяра Церодвска, откакто поличи протокола с премиите от фестивалното жури, заседавало съвсем през цялата нощ.

Със сребърни маски са сурвакарските групи от пернишкото село Люлин и град Кула и кукерите от село Челник, община Тунджа. Бронзовите маски тази година отиват при сурвакарите от брезнишкото село Банище и кукерската група на село Отец Паисиево, община Калояново. Със златни медали в обособените категории са сурвакарите от пернишките села Богданов дол, Витановци и Расник, брезнишкото Кошарево и село Чепино, община Ковачевци. При кукерите в другите категории златни медали получават селата Победа и Кабиле от община Тунджа, село Княжево, (община Тополовград), село Камено - Бургаско и град Павел Баня. Раздадени бяха над 50 награди. Благодаря ви, Перник, че успявате да удържите на огромното знамение Сурва, сподели ръководителят на журито проф. Георг Краев. Не мисля, че може да има същинско съревнование сред толкоз доста и толкоз хубави групи. Едва ли бихме могли да мислим, че има победени. Всички са спечелили, съобщи кметът Вяра Церовска. Тя благодари на всички, взели участие в организацията на тазгодишното издание на фестивала.

Наградата на публиката от Сурва-2018, избрана с SMS-и, получи групата от Петрич " Златна самодива " с 537 гласа.

Второ място е заела групата от силистренското село Айдемир с 458 гласа, трети са се наредили кукерите от пазарджишкото село Калугерово с 327 гласа. Общият брой на изпратените SMS-и е 3 841. Броят на неповторимите номера, изпратили известия, е 2 184. В наличието на нотариус е изтеглен печелившият участник в гласуването. Това е Блага Вълчева от софийското село Мирково, спечелила екскурзия до Солун.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР