Гост в предаването Здравето на фокус“ на Радио Фокус“ е

...
Гост в предаването Здравето на фокус“ на Радио Фокус“ е
Коментари Харесай

Кардиолог каза как трябва да измерваме кръвното налягане в домашни условия 

Гост в предаването " Здравето на фокус “ на Радио " Фокус “ е кардиологът доктор Нели Георгиева от болница “Царица Йоанна - ИСУЛ " в столицата.  

На 17 май означаваме Световният ден за битка с хипертонията. По този мотив редица лечебни заведения и тази година ще проведат акцията " Май месец за мерене “ с безвъзмездни прегледи и съвещания. Такива ще има в разнообразни градове на България, а задачата на самодейността е да увеличи публичната информираност за потребността от инспекция и надзор на кръвното налягане. Какво е значимо да знаем?  

Здравейте, доктор Георгиева! 

Здравейте, доста ми е прелестно. Темата за този диалог е точно Световният ден за битка с хипертонията - 17 май. Този ден се отбелязва от 2005 година по самодейност на Световната лига по хипертония, като главната концепция е да се увеличи информираността на пациентите по отношение на болестта. Основната цел за нас е да подобрим предварителната защита при пациентите, тъй като в международен мащаб, освен в България, главното нещо е подмладяване на болестта. 

Тоест, от ден на ден хора в по-млада възраст са наранени от високото кръвно? 

Точно по този начин, от ден на ден хора. Тенденцията е от 30 години нагоре. На първо място за битка с това заболяване е значима профилактиката. Ние като лекари-кардиолози би трябвало да научим нашите пациенти, да им дадем здравна просвета, с цел да ревизират сами стойностите на кръвното си и да разберем надлежно в рискова група ли са? Основното, за което молим, е самоконтрол от страна на пациентите. 

Именно профилактиката е и нашата мотивация, с цел да водим този диалог. Болница ИСУЛ ще предложи ли опция заппрофилактични прегледи през месец май? 

Разбира се, болница ИСУЛ ще се включи в тази акция на 22 и на 23 май. Допълнително ще оповестим метода, само че евентуално ще бъде след записване на телефоните в клиниката по “Кардиология ". 

Но прегледите ще бъдат безвъзмездни? 

Абсолютно безвъзмездни. 

Има ли, доктор Георгиева, признаци, които би трябвало да са сигнал, че нещо не е наред, преди обаче да е станало прекомерно късно? 

Като начало да кажа, че кръвното е асимптомно, пациентите си живеят с високи стойности на артериалното налягане, без да имат признаци. В избран интервал, обаче, стартира главоболие, болки в очите, звук в ушите - множеството пациенти точно тогава си мерят артериалното налягане. Бих желала да кажа, че огромен % от пациентите с високо кръвно остават нелекувани. А тези, които се лекуват, двама от трима са със субоптимален надзор на постигнатите прицелни правила, което носи надлежно и риск от инсулт, от инфаркт, сърдечна непълнота, а даже и от неочаквана сърдечна гибел. Именно поради това е хубаво пациентите да си мерят артериалното налягане, даже единствено един път в месеца, без значение от признаците. Голяма част от пациентите имат главоболие и точно това е мотивът да измерват  високи стойности на кръвното - 160-170.  След консултация при експерт, съветваме да има домашно мониториране, което е една от главните рекомендации. Стойности над 140/90 за нас са сигнал за оценка на сърдечно-съдовия риск и терапия при пациентите. 

Кръвното налягане обаче не е константна големина. За какъв интервал от време би трябвало да се прави премерване, с цел да се сложи диагноза, която да води до лекарствено лекуване? 

Артериалната хипертония и надлежно стойности на артериалното налягане са вариабилни. Именно по тази причина главното нещо, което ние съветваме е пациентите да си мониторират кръвното в домашни условия. Седнали, заран и вечер -  5-10 минути да бъдат неподвижен, и да мерят стойностите. При непрекъснати стойности над 140/90, рекомендациите в европейски и международен мащаб са сред 6 и 8 седмици надзор на пациентите. Под надзор включваме: повишение на физическа интензивност, най-малко 150 минути седмично аеробни извършения, ограничение на солената храна, както знаете, това е под 2,5 грама седмично, а българският пациент нормално взима сред 10 и 15 грама. В храненето включваме средиземноморска диета, редуцираме тютюнопушенето и алкохола. Това са главните рекомендации за понижаване стойностите на холестерола и надлежно на риска. В тези седмици, в случай че не реализираме надзор под 140/90, надлежно включваме хипертензивна терапия, фармакологична. 

Може ли при меренето на кръвното лекарят да открие заболяване на сърцето? 

Като цяло измерването на артериалното налягане с апарата е общоприет способ, с който пациентите първи виждат, че има някакъв проблем. Отиват при експерт, там към този момент се вършат спомагателни проучвания, с които търсим суборганна увреда - ехокардиография, от която виждаме има ли промени. Съответно имаме уреди, с които измерваме и централното аортно налягане -  това е неусетен, неинвазивен способ, който трае към 5 минути. Централното аортно налягане е по-надежден предиктор за премерване на артериалното налягане от периферното премерване. Съответно и повече доказателства има, че това е способ, който открива ранна таргетна органна увреда. 

Тази седмица ваши сътрудници сигнализираха, че сърдечната непълнота се трансформира в пандемия, тъй като всяка минута се откриват 7 нови случая. Какво тъкмо съставлява този тип заболяване и пациентът може ли да усети по някакви признаци, че е негов притежател? 

Сърдечната непълнота е пандемия от доста дълъг интервал от време, като тя се разделя на няколко типа.  Пандемията сега е диастолната дисфункция на сърдечната непълнота и един  от факторите,  които водят до сърдечна непълнота, което съставлява синдром от признаци, артериалната хипертония е основна. Високото, неконтролирано артериално налягане в продължение на дълъг интервал от време може да докара до сърдечна непълнота. Тя включва признаци като зной, лесна отмалялост при пациентите, може да имат и сърцетуптене. Затова е нужна профилактика, по тази причина е нужна предварителна защита, по тази причина е належащо ние да обучим пациентите си на здравна просвета. 

Какъв е рискът, ако  имаме сърдечна непълнота, само че не се вземат ограничения, какви са рисковете? 

Като цяло сърдечната непълнота е пандемията на ХХI век, само че има терапия, с която се лекува. Високото кръвно налягане, високият холестерол, захарният диабет са рисковите фактори, с които ние можем да подобрим симптоматиката, надлежно и прогнозата при нашите пациенти. 

Може ли храната, алкохолът, тютюнопушенето да бъдат рисков фактор освен, когато към този момент имаме дадена диагноза, обвързвана с високото кръвно и със сърцето, само че и фактор за появяването на такива болести? 

Да, допустимо е. Стрес, тютюнопушене, ежедневна приложимост на алкохол, погрешно хранене, незадоволителното придвижване са съществени фактори за голям брой болести на сърдечно-съдовата система - артериална хипертония, в това число развиване и на сърдечна незадоволително. Независимо от повода обаче за появяването на хипертонията, последствията от нелекуването  могат да доведат до съществени промени. По този метод, както и споделих към този момент, се усилва рискът от инсулт, от изострен миокарден инфаркт, от бъбречна непълнота, визира се зрението и се нанасят доста други провали. Високото кръвно е в основата на голям брой органни повреди. 

През последните месеци излезе една тревожна статистика, съгласно която над половината от децата в България са с наднормено тегло или със затлъстяване. Водещ фактор ли е това по-късно за развиване на хипертония? 

Статистиката демонстрира, че точно долната възрастова граница на пациентите с хипертония пада. Имаме към този момент регистрирани случаи на деца. Реалният брой на страдащите от хипертония надвишава статистическите данни. Причината е, че българските пациенти рядко организират профилактични прегледи и търсят профилирана кардиологична помощ при  силно изразени признаци и при утежняване качеството на живот. Именно по тази причина молим за смяна на метода на живот - спорт, придвижване, ограничение на солената храна и повишение на потреблението на риба и рибни артикули, плодове и зеленчуци. 

Емоциите по какъв начин въздействат на сърцето ни? 

Емоциите също са рисков фактор, само че при тях е допустимо да има моментно отражение.  

Не могат да доведат до някакви тежки последици, стига несъмнено, ние самите да не ги трансформираме в традиция? 

Точно по този начин. 

За страдание, поради качеството на храната, от ден на ден младежи имат неприятни индикатори на така наречен “лош холестерол ". В този случай няма болежка, пациентът не е наясно какво се случва, само че това положение има ли връзка със сърцето и артериалното налягане? 

Разбира се, несъмнено, за дислипидемията се приказва от доста от дълго време. Кардиолозите  апелират непрекъснато за проучване на холестерола. Като цяло, като 

стойност холестеролите не са толкоз релативно значими, като самият развой на атеросклероза. Всъщност, ние кардиолозите се тормозим от атеросклеротичния развой, който е асимптомен. Той продължава 20-30 години, асимптомно, до момента в който не се образуват плаки по кръвоносните съдове. Тези плаки са отговорни за съдов случай, в това число инфаркт и инсулт. Именно поради това молим за проучване на холестерола, в това число на неприятния холестерол. Вече имаме и проучвания, които са генетично детерминирани и това са по този начин наречените липопротеини, които е задоволително да се изследват един път в живота. Всъщност, бъдещето към този момент е за регресия на плаката, в случай че до момента сме целели да включваме терапия да не се образуват нови плаки по кръвоносните съдове и атеросклерозата да прогресира, към този момент целим точно понижаване, редукция на плаката и възстановяване качеството на живот при пациентите. 

След Коронавирус пандемията доста ваши сътрудници насочиха вниманието ни към това, че този вирус е рефлектирал върху разнообразни органи на тялото ни. Наблюдавате ли сходно повлияване върху сърцето? 

Много се изговори за COVID и за CОVID пандемията, надлежно има опасности от тромбози и тромботични затруднения при пациентите, само че към момента е в развой на наблюдаване да забележим в дълготраен проект какви са  последиците от този вирус. Определено има съдово засягане, да. 

Освен медикаментите, доктор Георгиева, какво друго препоръчвате на вашите пациенти? 

Препоръчваме придвижване, предлагаме спорт, предлагаме 2 пъти в седмицата да се употребява средиземноморска храна - риба, рибни артикули и профилактика. 

Профилактиката постоянно е била златно предписание, с цел да не се стига до болестта, което е доста по-труден развой на лекуване, в сравнение с да не допуснем самото заболяване. Благодаря ви за този диалог, доктор Георгиева. 

Аз също Ви благодаря. Успешен ден. 

Росица АНГЕЛОВА 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР