Сурвакари от Пернишко ще пренесат в София магията на Сурва.От

...
Сурвакари от Пернишко ще пренесат в София магията на Сурва.От
Коментари Харесай

Пернишката "Сурва" се мести в София

Сурвакари от Пернишко ще пренесат в София магията на „ Сурва ”.От 12 часа в неделя /9 януари/ в парк- спектакъл „ Борисова градина ”те ще показват обичая „ Сурова ”. Събитието е под наслов „ Да изгоним злото. Да бъде! ”

Кулминацията на събитието ще бъде дефилето на сурвакари от град Батановци, селата Лесковец, Люлин, Лобош, Банище и сурвакарска група „ Йорданови  Арт и Приятели ” с корени от пернишкото село Селищен дол . Близо 200 сурвакари ще огласят със звънците си столицата, споделя Иванка Василева - гл. специалист вотдел „ Култура ”в община Перник.

„ Посланията ще бъдат ориентирани към прогонване на злите сили, с пожелания за здраве и изобилие. Такава е концепцията. Ще включим в сурвакарските групи и малко повече деца, тъй като това е знакът, че традицията в Пернишко продължава, че децата са носители на същата традиция ”.

Програмата е богата.Тя ще стартира със спектакъла „ Игри с маски ” на „ Майсторите на танца ” с началник Красимир Димитров . Д-р Милена Любенова от „ Института за етнология и фолклористика с етнографски музей “ при Българска академия на науките ще опише на публиката за историята и традициите на празника 

Ще има мечкарница, в която майстори от района ще покажат образно по какъв начин се вършат маските и фотографска галерия „ Духът на Сурва ”.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР