Суровият петрол сорт "Брент" загуби повече от 20 щ. долара

...
Суровият петрол сорт "Брент" загуби повече от 20 щ. долара
Коментари Харесай

ОПЕК посяга към ножицата

Суровият нефт вид "Брент " загуби повече от 20 щ. $ за барел от пазарната си оценка, откакто през октомври се изкачи над 86 щ. $ за барел. Котировките на фючърсните договори на интернационалния репер с доставка през януари 2019-а потънаха до 65 щ. $ за барел, а цените на американският му "колега " WTI с доставка през декември - до близо 55 щ. $ за барел. Инвеститорите се люшкаха сред прогнозите от 100 щ.д. до под 50 щ. $ за барел гориво, "избуяли " в рамките единствено на два месеца. Нищо чудно, че от акциите и облигациите до валутите активите в световен мащаб се хванаха в клопката на "петролната " действителност. И откакто през комерсиалната си сесия на 13 ноември горивото претърпя най-резкия си еднодневен спад за последните три години поради всеобщите разпродажби, осъществени от паричните мениджъри, ден по-късно цените се покачиха до 67.50 щ. $ за барел за вид "Брент " и 57.25 за WTI. Което никога не поставя завършек на продажбите и на пазарните земетресения.

Основният проблем се корени още веднъж в свръхпредлагането. Щатското произвеждане на суровината скочи през предходната седмица до рекордните 11.6 млн. барела дневно, а складовите ресурси на страната са се нараснали с 5.8 млн. барела, по данни на енергийната администрация. Същевременно, добивът на гориво от страните членки на ОПЕК е достигнал през октомври най-високото си ниво от 2016-а до момента, а Русия е помпала по 11.4 млн. барела на ден - най-вече от руско време насам. В допълнение, Вашингтон изключи от листата на глобите против Иран осем страни, които ще продължат да се доставят с нефт от ислямската република.

Тези условия тормозиха ОПЕК и другари, които в края на 2016-а се договориха да понижат производството на челно злато, с цел да поддържат падащите котировки на горивото. А през юни се съгласиха да облекчат рестрикциите на добива под натиска на Белия дом, с цел да озаптят препускащите цени.

В месечния си пазарен преглед, който разгласява на 13 ноември, ОПЕК разгласи, че международното ползване на нефт ще се увеличи с 1.29 млн. барела на ден през 2019-а - с близо 70 хиляди барела по-малко, в сравнение с октомврийските предвиждания, а и под плануваните през юли 1.45 млн. барела дневно. Основната причина за преоценката е забавянето на международния напредък поради комерсиалните търкания и слабостта на валутите на разрастващите се пазари, които съгласно специалистите на картела ще окажат напън върху търсенето на горивото. Като гарнитура, по сметки на ОПЕК, през идната година растежът на добива на суровината от страни отвън картела отпред с Щатите ще е със 120 хиляди барела дневно над първичните оценки и ще доближи над 2.2 млн. барела на ден. С което общото произвеждане през 2019-а ще е приблизително съвсем 62.1 млн. барела дневно.

На фона на тази притеснителна вероятност Саудитска Арабия загатна, че ще понижи износа на черно злато с 500 хиляди барела на ден през декември. Руският министър на енергетиката Александър Новак разяснява, че е "трудно да се каже " дали на петролните пазари ще има свръхпредлагане през 2019-а. Той добави, че Русия помпа сега с 10 до 20 хиляди барела на ден по-малко, в сравнение с през октомври. Министърът на петрола на Оман пък заключи мнението на делегатите на срещата в уголемен формат ОПЕК + (включително Русия и Казахстан) в Абу Даби на 11 ноември, че редукция от 1 млн. барела на ден през 2019-а би било положително число.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР