Липсва структурно звено в Министерството на здравеопазването, което да създаде

...
Липсва структурно звено в Министерството на здравеопазването, което да създаде
Коментари Харесай

Структурно звено в МЗ да координира дейностите около Детската болница, искат от Обществения съвет

Липсва структурно звено в Министерството на здравеопазването, което да сътвори проект с съответни стъпки за построяването и бъдещото действие на Националната детска болница, както и тактика за кадровото й застраховане, ето за какво е неотложно ведомството да прояви самодейност и да го сътвори. Този извод бе огласен на конференция от Обществения съвет за построяването на болничното заведение, на която бе показан и доклад за активността му през 2023 година

От съвета са безапелационни, че този план не се свежда единствено до построяването на една постройка, нейното обзавеждане и обезпечаването с инсталация, а е обвързван с доста по-широкообхватна активност, за която са нужни предвидливост и добре координирани дейности и те следва да бъдат подхванати още в сегашния миг.

Според Надежда Рангелова, член на Обществения съвет и ръководител на Фондация „ За положителното “, доста значително е такова структурно звено да поеме и координиращи функционалности, като обезпечи взаимната работа с други държавни ведомства като Министерство на регионалното развитие и АПИ и по този метод обезпечи естествената работа на болничното заведение.

По думите на доктор Благомир Здравков, шеф на УСБАЛДБ „ Проф. Иван Митев “, управлението на лечебното заведение дружно с МУ – София към този момент работи по въпроса за обезпечаването на фрагменти за бъдещата детска болница.

Адв. Мария Шаркова, член на Обществения съвет, бе безапелационна, че с цел да проработи обикновено лечебното заведение, ще бъдат нужни поредност от законодателни промени, измежду които промени в настоящите медицински стандарти, както и основаването на нови стандарти по обособените педиатрични субспециалности, палиативните грижи и пренаталната диагностика. По думите й, необходимо е и основаването на експертни препоръки по обособените педиатрични специалности. Тя бе безапелационна, че това е пътят към постигането на европейски стандарти за качество на педиатричната грижа и резистентност на работната среда.

Адв. Марина Гинева, член на Обществения съвет и на Борда на шефовете на УСБАЛДБ „ Проф. Иван Митев “, изясни, че съгласно съвета бъдещата Национална детска болница би трябвало да бъде комерсиално сдружение и да се финансира посредством доходи от работа по клинични пътеки и средства от страната за избрани характерни действия. Тя изясни още, че най-удачното решение е болничното заведение да стане приемник на в този момент настоящата УСБАЛДБ „ Проф. Иван Митев “, като резервира и статута на университетска болница.

От съвета увериха,че ще продължат да бъдат градивна страна в разговора с институциите и ще показват в Здравното министерство предложенията си. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР