Супербактерии, резистентни към антибиотиците от най-ново поколение, се разпространяват в

...
Супербактерии, резистентни към антибиотиците от най-ново поколение, се разпространяват в
Коментари Харесай

Супербактерии атакуват болници в Европа

Супербактерии, резистентни към антибиотиците от най-ново потомство, се популяризират в лечебни заведения в Европа, демонстрира общоевропейско изследване.

Разпространението на резистентната към най-новото потомство медикаменти Klebsiella pneumoniae е “изключително обезпокоително ”, обявиха откриватели от института Сангер, заяви БГНЕС. И предизвестиха, че и други бактерии могат да станат устойчиви – поради неповторимия метод, по който се развъждат.

Какво съставлява Klebsiella pneumoniae?

Тя може да живее изцяло естествено в червата, без да основава проблеми на здравите хора. Въпреки това, когато тялото е едва, може да инфектира белите дробове, причинявайки пневмония, да порази кръвта и мозъка, водейки до менингит.

Някои варианти развиват устойчивост към антибиотици. “Тревожното е, че тези бактерии са резистентни към един от главните антибиотици от последно потомство. ”, съобщи доктор София Дейвид от института Сангър пред „ БиБиСи Нюз “.

Инфекциите са свързани с висока смъртност. “Вече е притеснително, че следим 2000 смъртни случая от 2015 година – само че терзанието е, че в случай че не се подхващат дейности, това число ще продължи да нараства “, сподели тя.

Смъртните случаи, породени от K. pneumoniae, са нарастнали от 341 в Европа през 2007 година на 2 094 до 2015 година

Изследователите са анализирали ДНК на бактерията – нейният генетичен код – от проби от инфектирани пациенти. “Нашите открития допускат, че лечебните заведения са основен фасилитатор на предаването [и допускат, че] бактериите се популяризират от човек на човек, най-вече в лечебните заведения ”, сподели доктор Дейвид.

„ Фактът, че виждаме едни и същи клонове с висок риск в доста разнообразни лечебни заведения в Европа, също демонстрира, че има нещо изключително в тези варианти. “

Резистентният към медикаменти K. pneumoniae може да продължи да се популяризира или да предава своята резистентност върху други типове бактерии. Те имат способността да се популяризират доста бързо посредством бактериални популации “, сподели доктор Дейвид.

Какво може да се направи?

Най-добрият метод да се справите с резистентните към медикаменти инфекции е да не се стига до тях.

„ Ние сме оптимисти, че с добра болнична хигиена, която включва ранна идентификация и уединяване на пациенти, пренасящи тези бактерии, можем освен да забавим разпространяването на тези патогени, само че и да ги направляваме сполучливо, сподели проф. Хайо Грундман от университета във Фрайбург.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР