Супер вторникът - най-важният ден досега в надпреварата за Белия

...
Супер вторникът - най-важният ден досега в надпреварата за Белия
Коментари Харесай

Президентската надпревара за Белия дом - Начало на Супер вторник в САЩ

" Супер вторникът " - най-важният ден до момента в конкуренцията за Белия дом през 2024 година пристигна.

5 март е денят, в който гласоподаватели в 15 щата гласоподават на предварителните избори по едно и също време, а измежду тях са и най-населените Калифорния и Тексас.
Останалите щати са: Алабама, Аляска, Арканзас, Калифорния, Колорадо, Мейн, Масачузетс, Минесота, Северна Каролина, Оклахома, Тенеси, Тексас, Юта, Върмонт, Вирджиния и американската територия Американска Самоа.
Всички погледи ще бъдат ориентирани към резултатите от Северна Каролина - това е един от щатите, които евентуално могат да решат общите избори през ноември. През 2020 година Тръмп завоюва щата с малко повече от един процентен пункт.

На предварителните президентски избори Демократите и Републиканците не избират единствено собствен безапелационен претендент, само че и делегати.

Определен брой делегати е нужен за формалното издигане на кандидат-президента на партийните конгреси през лятото.

Очаква се Ники Хейли да се откаже от акцията, в случай че още веднъж не успее да вземе победа против Тръмп.

Междувременно Върховният съд на Съединени американски щати единомислещо гласоподава, че щатът Колорадо не може да изключи Тръмп от президентската конкуренция.

Историческото решение беше взето с 4:3 гласа. Мотивът: съпричастността на Тръмп за безредиците при нахлуването на негови симпатизанти в Капитолия на 6 януари 2021.

Решението се базира на рядко употребена наредба в 14-та корекция на американската Конституция, която не разрешава на длъжностни лица, взели участие в " протест или въстание ", да заемат каквато и да е обществена служба, цивилна или военна, на федерално или щатско равнище.

6 месеца преди президентските избори настоящият държавен глава на Съединени американски щати Джо Байдън изостава с към 5 процентни пункта след Доналд Тръмп.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР