Суданската армия и съперничещи си паравоенни сили, които се бориха

...
Суданската армия и съперничещи си паравоенни сили, които се бориха
Коментари Харесай

Суданската армия и съперничещите сили се споразумяха за 24-часово прекратяване на огъня

Суданската войска и съперничещи си паравоенни сили , които се бориха през последните четири дни за надзор над страната , се споразумяха във вторник за 24-часово преустановяване на огъня, оповестяват арабските медии, представени от „ Асошиейтед прес “.

Надеждите най-малко за прекъсване на насилието пристигнаха, защото засилените борби заплашваха да прераснат още повече в безпорядък . Милиони суданци в столицата и в други огромни градове се крият в домовете си, хванати в кръстосания огън, до момента в който двете сили обстрелваха жилищни региони с артилерийски и въздушни удари и водеха престрелки на улицата.

През миналия ден бойци в Хартум нападнаха ескорт на посолството на Съединени американски щати и нахлуха в дома на пратеника на Европейски Съюз в Судан, само че нито една офанзива не аргументи жертви. Конвоят от ясно маркирани транспортни средства на посолството на Съединени американски щати беше нападнат в понеделник и предварителните отчети свързват нападателите със Сили за бърза интервенция , паравоенната група, която се бори с армията на Судан. Това удостовери държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен пред кореспонденти. Той посочи:

„ Всички в конвоя са в сигурност . “

Сателитните канали Ал Арабия и Ал Джазира цитираха генерал-лейтенант Шамс Ел Дин Кабаши, старша фигура във военното командване, който сподели, че военните ще се съобразят с прекратяването на огъня . CNN Arabic цитира началника на военните военачалник Абдел Фатах Бурхан, който сподели, че ще взе участие в еднодневното помирение . По-рано денем съперникът на военните, Силите за бърза интервенция, съобщи, че ще съблюдава 24-часово филантропично помирение. Нямаше обаче неотложно обществено известие за преустановяване на огъня от военни чиновници. Следобед към момента се съобщаваше за конфликти към щаба на военните и покрай прилежащото летище, и двете съществени бойни зони, откогато сраженията избухнаха за първи път в събота. Боеве имаше и към стратегическа въздушна база в Мерове, на към 350 километра (215 мили) северозападно от Хартум.

Повече от 185 души са били убити и повече от 1800 ранени от началото на боевете в събота, съгласно данни на Организация на обединените нации, които не включват разбивка на цивилни и бойци. Синдикатът на суданските лекари съобщи във вторник, че минимум 144 цивилни са били убити и повече от 1400 са ранени те . Общият брой на починалите може да бъде доста по-висок, защото конфликтите в Хартум попречиха на премахването на телата в някои региони.

Насилието увеличи чувството за революция, тъкмо когато суданците се опитваха да съживят устрема към демократично, гражданско държавно управление след десетилетия на военно ръководство. На фона на възходящата паника Блинкен ускори напъните за преустановяване на огъня. Той беседва по телефона късно в понеделник поотделно с двамата съперничещи си генерали – началника на въоръжените сили военачалник Бурхан и водача на RSF военачалник Мохамед Хамдан Дагало – търсейки 24-часово прекъсване на боевете като основа за по-дълго помирение и връщане към договаряния. В серия от туитове във вторник Дагало заявява, че е одобрил 24-часово филантропично помирение след диалог с Блинкен.

Първоначалният отговор на военните наподобява отхвърли всяко прекъсване. В изказване се споделя, че „ не е известно за никаква съгласуваност с медиаторите “ за помирение и че повече войски ще се включат в борбата . Боевете, акцентира той, „ влязоха в решителната фаза “ и че идващите часове ще видят „ съкрушително проваляне “ на RSF.

Повече танкове и бронирани транспортни средства, принадлежащи на военните, се насочиха към Хартум рано във вторник, насочвайки се към щаба на военните и Републиканския замък, седалището на властта, акцентираха поданици. През нощта бойни самолети се издигнаха над главите им и противовъздушен огън освети небето .

Боевете се възобновиха рано във вторник към главните бази на всяка страна и в стратегически държавни здания – всички те са в жилищни региони. Видео от арабската телевизионна мрежа Ал Арабия сподели огромна детонация покрай основния боен щаб в центъра на Хартум, която издигна голям облак пушек и прахуляк.

Сателитни изображения от Maxar Technologies, направени в понеделник, демонстрират вреди в Хартум, в това число на постройките на службите за сигурност. Танкове стояха на пост на мост над река Бели Нил и на други места в суданската столица .

Сателитни изображения от Planet Labs PBC, също направени в понеделник, демонстрират към 20 развалени цивилни и военни самолета на интернационалното летище в Хартум, което има военна част. Някои бяха изцяло унищожени, като един към момента бълваше пушек. Във военновъздушните бази Ел Обейд и Мерове, северно и южно от Хартум, няколко изтребителя бяха измежду унищожените самолети.

Всяка страна към този момент разполага с десетки хиляди бойци , разпределени към регионите на Хартум и град Омдурман на отсрещния бряг на река Нил . Това докара до боевете и хаоса – с престрелки, артилерийски обстрели и въздушни удари – до прага на ужасените поданици на градовете.

Жителите оповестяват за плячкосване на магазини и домове от бойци. Един гражданин покрай региона на арабския пазар в Хартум описа, че е видял група въоръжени мъже в униформа на RSF да разрушават порти на магазини в региона и да крадат артикули, в това число мобилни телефони. Паравоенните сили отхвърлиха обвиняванията и обявиха, че някои хора, маскирани като бойци на RSF, са нахлули в жилищни здания.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел написа в Twitter в понеделник, че посланикът на Европейски Съюз в Судан „ е бил атакуван в личната си резиденция “ , без да дава повече детайлности.

Западен посланик в Кайро разяснява, че резиденцията е била претърсена от въоръжени мъже в униформи на RSF. Никой не е потърпевш, само че въоръжените мъже са откраднали няколко предмета, описа дипломатът, поискал анонимност, защото не е акредитиран да приказва с медиите. RSF отхвърли присъединяване в офанзивата, вместо това упрекна военните. Военните упрекнаха RSF, които израснаха от прословутите милиции Janjaweed в региона на Дарфур в Судан, за офанзивите против конвоя на Съединени американски щати и дома на пратеника на Европейски Съюз.

Рано в неделя резиденцията на норвежкия дипломат в Хартум е била ударена от снаряд. Това удостовери в свое изказване норвежкият външен министър Аникен Хуитфелд . Ударът е предизвикал вреди , само че посланикът не е ранен, съобщи тя, добавяйки, че не наподобява резиденцията да е била съзнателно атакувана.

Само преди четири години Судан вдъхна вяра, откакто национално въстание оказа помощ за свалянето на дългогодишния автократичен водач Омар ал Башир . Бурхан и Дагало проведоха взаимно прелом през октомври 2021 година, проваляйки напъните за основаване на гражданско държавно управление. И двамата генерали имат дълга история на нарушавания на човешките права и техните сили са репресирали продемократични деятели .

Под интернационален напън Бурхан и Дагало неотдавна се съгласиха на рамково съглашение с политически партии и продемократични групи. Но подписването беше неведнъж отлагано, защото напрежението нарастваше към консолидираното на RSF във въоръжените сили и бъдещата командна верига – напрежение , което прерасна в принуждение в събота.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР