Студенти поставят "Посещението на старата дама" от Дюренмат. Премиерата е

...
Студенти поставят "Посещението на старата дама" от Дюренмат. Премиерата е
Коментари Харесай

Студенти поставят Посещението на старата дама от Дюренмат

Студенти слагат "Посещението на остарялата дама " от Дюренмат. Премиерата е на 13 и 19 януари 2021 година, 19.00 ч., Голяма сцена, Театър НАТФИЗ. Това оповестяват от НАТФИЗ.

Фридрих Дюренмат е швейцарски драматург, белетрист, стихотворец, есеист, художник. Утвърждава се и като сатирик с изострен нюх за гротескното и неуместното, и занаятчия на психическата прозаичност. За творчеството си получава оценки, измежду които огромната швейцарска премия „ Шилер “ (1960), „ Австрийската държавна премия за европейска литература “ (1983), влиятелната премия „ Георг Бюхнер “ (1986) и доста други.

„ Посещението на остарялата дама “ (1956) е измежду най-често поставяните драми на Фридрих Дюренмат. Пиесата слага фокус върху ценностната система на съвремието, обхванато от всеобща податливост към компромис, нарцисизъм и безволие. С човешките си пристрастености, избори, грехове и грехопадения облиците на Дюренмат са плътни и достоверни. Когато фарсът надделее и метафората покрие действителността, светът им се преобразява в лудница, омотана от ненаправени избори и взети решения. „ Хуманизмът, господа, е бизнес за милиони “ възкликва Клара Цаханасян.

Някога обликът ѝ е изпълняван от Лив Улман в партньорство с Антъни Куин във версия на Бергман, на българска сцена в Театъра на армията - от Леда Тасева, Иван Кондов, Наум Шопов, в Народния спектакъл - от Рени Врангова и Валентин Ганев, в МГТ „ Зад канала “ от Анета Сотирова и Любомир Ковачев. В Театър НАТФИЗ против предизвикването на Дюренмат се изправят абитуриентите на проф. Пламен Марков, в постановката на Дамян Тенев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР