Виетнамската комунистическа партия (ВКП) номинира министъра на обществената сигурност генерал

...
Виетнамската комунистическа партия (ВКП) номинира министъра на обществената сигурност генерал
Коментари Харесай

Виетнамската комунистическа партия номинира ген. То Лам за президент

Виетнамската комунистическа партия (ВКП) номинира министъра на публичната сигурност военачалник То Лам (на снимката) за президент на страната, заяви през днешния ден държавното управление, като също по този начин номинира и нов ръководител на Народното събрание в границите на огромна смяна в управлението, съобщи Ройтерс.

Безпрецедентно за еднопартийна страна, известна в миналото със постоянна политическа конюнктура, двама президенти и един ръководител на Народното събрание се отдръпнаха от постовете си за по-малко от 18 месеца, всички за неуточнени " прегрешения " на фона на огромна акция за битка с корупцията, която безпокои задграничните вложители поради резултата си върху бюрокрацията. 

След утвърждението на Народното събрание, което може да стане идната седмица, 66-годишният военачалник Лам ще размени Во Ван Тхъонг, който подаде оставка през март, откакто бе упрекнат в нарушение на партийните разпореждания, малко повече от година след назначението си.

Смятан за една от най-влиятелните фигури в страната, военачалник Лам е бил определен по-рано тази седмица от Централния комитет на Виетнамската комунистическа партия да заеме президентския пост, само че управляващите и държавните медии разкриха информацията за номинацията едвам през днешния ден.

Президентът има най-вече церемониална роля, само че все пак е измежду четирите най-висши политически длъжности във Виетнам. Останалите са генералният секретар на Виетнамската комунистическа партия, който е и висш водач, министър-председателят и ръководителят на Народното събрание, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР