Студенти по медицина доброволно работят в труднодостъпни села, в които

...
Студенти по медицина доброволно работят в труднодостъпни села, в които
Коментари Харесай

„0% бяха посещавали офталмолог“: Студенти по медицина са доброволци в труднодостъпни села без лекари

Студенти по медицина непринудено работят в труднодостъпни села, в които няма лекари.

Теодор Даскалов е избрал да бъде очен доктор. А като доброволец среща хора, които в никакъв случай не са преглеждани от подобен експерт.

„ Моят интерес в медицината е обвързван с офталмологията и в едно от селата, в които бяхме, се оказа, че 0% от популацията беше посещавало очен доктор. Положението беше извънредно занемарено и на хората им беше нужно просто да сложат едни очила, с цел да видят света по по-различен метод “, разяснява Теодор Даскалов.

Общопрактикуващите лекари у нас са над 3800

Теодор Даскалов

Теодор още не е взел решение къде да работи.

„ Аз персонално бих си останал в огромния град, само че сигурно бих практикувал и в по-малко популации, тъй като всеки има право на здраве. И ние сме длъжни да го предоставим “, споделя той.

След промените в Спешна помощ,Димитър Мечков също преглежда възрастни хора в села без лекари в отдалечени и труднодостъпни региони на страната. 

Фондация спонсорира активността на Димитър и сътрудниците му. Досега са обиколили 10 села. И ще не престават.

Димитър Мечков

„ Хората остават без лекуване, остават без опция да бъдат лекувани, без опция дори да бъдат диагностицирани “, показва Димитър Мечков.

Една четвърт от медицинския личен състав работи в столицата, сочат данните на националната статистика. По-високото възнаграждение, опцията за реализация и по-добрите условия са повода младите лекари да избират огромния град, само че въпреки всичко Теодор и Димитър се надяват от ден на ден експерти да последват техния образец и да оказват помощ на хората в селата.

По тематиката работи стажант-репортерът Каролина Занкова.

 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР