Студените зими помагат на Москва да победи Наполеон и Хитлер.

...
Студените зими помагат на Москва да победи Наполеон и Хитлер.
Коментари Харесай

Разколебаване на единството в Европа: Путин разчита на сурова зима за победа

Студените зими оказват помощ на Москва да победи Наполеон и Хитлер. Сега президентът Владимир Путин залага на това, че внезапното повишаване на цените на силата и вероятният дефицит тази зима, ще убедят Европа да принуди Украйна за подписване на помирение – естествено – при изискванията на Русия, написа Reuters в собствен разбор.

Според двама съветски източници, близки до съветските управляващи, това е единственият път към мира, който Москва вижда, като се имат поради изказванията на Киев, че няма да договаря, до момента в който Русия не напусне териториите на Украйна.

„ Имаме време, можем да изчакаме “, споделя единият от източниците, близки до съветските управляващи, който отхвърля да бъде назван, защото няма право да приказва пред медиите.

Това ще бъде сложна зима за европейците. Може да станем очевидци на митинги, безредици. Някои европейски водачи може да се замислят дали да продължат да поддържат Украйна и да сметнат, че е време за договорка ", добави той.

Вторият, непосредствен до Кремъл източник, съобщи, че Москва към този момент вижда разколебаването на европейското единение и чака този развой да се форсира на фона на задаващите се компликации през зимата

„ Ще бъде в действителност мъчно, в случай че войната се проточи през есента и зимата. Така че има вяра украинците да изискат мир “, сподели още източникът.

Кремъл отхвърля отговор на изявленията, само че отхвърля Русия да употребява силата като политическо оръжие.

Украйна и нейните най-верни западни поддръжници настояват, че нямат желание да се откажат, а американски чиновници, говорейки при изискване за анонимност, споделят, че към този момент не виждат признаци за разколебаване на поддръжката за Украйна.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Twitter се обърна към украинците по случай националния им празник с думите:

Европейски Съюз е с вас в тази битка през цялото време. И ще бъдем толкоз дълго, колкото е належащо “.

Подкрепян от американска и друга западна военна помощ, образование и споделено разузнаване, както и с поредност от морално стимулиращи офанзиви, Киев счита, че има късмет да промени обстоятелствата на място.

„ За да станат вероятни договарянията с Русия, е належащо да се промени статуквото на фронта в интерес на въоръжените сили на Украйна “, съобщи Михайло Подоляк, консултант на украинския президент.

Необходимо е съветската войска да претърпи обилни тактически провали “, акцентира той.

Украинските сили осуетиха съветските опити за завладяване на столицата Киев и втория по величина град Харков, постоянно унищожават и прекъсват съветските линии за доставяне. Освен това те съумяха да потопят „ Москва “ – флагманския транспортен съд на Черноморския флот на Русия, както и да нанесат огромни вреди на съветската военновъздушна база в анексирания Крим.

Киев също по този начин от дълго време приказва за огромна контраатака, с цел да си върне южната част на страната, макар че Русия е заета с построяването на лични сили там и не е ясно дали и по кое време ще ги реализира.
Изпитание на волята
Геополитическото опълчване докара до рекордно високи цени на силата. Европейски Съюз забрани вноса на съветски въглища и утвърди частична възбрана за импорт на съветски недопечен нефт, с цел да накаже Москва. А Русия нанесе собствен личен удар, като внезапно понижи износа на газ за Европа.

Европейските държавни управления се пробваха да усилят устойчивостта си на енергийния напън тази зима, като потърсиха различни доставки и прокараха ограничения за спестовност на сила, само че малко енергийни експерти имат вяра, че тези старания ще съумеят да покрият всички свои потребности.

Кремъл упрекна за понижените газови потоци техническите проблеми, западните наказания и отхвърли на някои страни да заплащат в рубли. Междувременно рекордните доходи от нефт и газ не престават да усилват военния бюджет на Русия.

„ Кремъл, несъмнено, разчита на опцията да загубим интерес поради междинните избори в Съединени американски щати, във Англия, която си търси нов министър-председател, в Германия, която се тормози до гибел за газа, и спадането на равнището на р. Рейн “, сподели американският военачалник в оставка Бен Ходжис, някогашен командващ силите на американската войска в Европа.

Войната е тестване за логистиката и за волята. Тестът ще бъде дали ние на Запад имаме предимство над волята на Кремъл? Мисля, че това ще бъде предизвикването ", добави той.

Първият източник, непосредствен до съветските управляващи, съобщи, че във всяко бъдещо евентуално спокойно съглашение, Москва ще желае да закрепи териториалните си придобивки, да обезпечи целия район Донбас и Киев да се ангажира с боен неутралитет.

Във вторник украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Киев няма да се съгласи с никакво предложение за заледяване на сегашните фронтови линии, с цел да „ успокои “ Москва.

Неговият консултант Михайло Подоляк съобщи, че Западът доставя Киев с задоволително оръжия, с цел да „ не падне “, само че не задоволително, с цел да победи и прикани за по-голяма поддръжка.

Западните страни отхвърлиха да ангажират сухопътни войски в спора и се въздържаха от доставка на някои типове военна техника, защото желаят да избегнат по-широка война с Русия, която разполага с най-големия ресурс от нуклеарни оръжия в света.
Война на безсилие
Според представители на Съединени американски щати Путин към момента се стреми към първичната си цел да превземе Киев, само че не може да я реализира. Руското министерство на защитата не отговори незабавно на молбата за коментар на това изказване. Същите американски чиновници споделиха, че не са видели признаци, че руснаците имат намерение да деескалират, и считат, че войната ще се проточи.

Андрей Кортунов, началник на РИАК, външнополитически мозъчен концерн, непосредствен до съветското външно министерство, съобщи, че нито една от страните не наподобява да мигне първа.

И двете страни явно считат, че с времето позициите им могат да станат по-силни. Реалистично видяно, доста е мъчно да си представим, че можем да стигнем до политическо съглашение в скоро време ", сподели той.

Двете армии от дълго време са вкопчени във война на безсилие, като до момента никоя от тях не е съумяла да направи съдбоносен пробив.

Изправени пред сериозен дефицит на персонален състав, който съгласно западното разузнаване е разследване от тежки загуби, съветските сили са постигнали единствено непретенциозен и мъчно извоюван прогрес в Източна Украйна през последния месец.

Конрад Музика, боен анализатор от Полша, съобщи, че съветските сили имат самодейността в няколко региона на Източна Украйна, само че е мъчно да се види, че едната страна ще завоюва превъзходство без доста увеличение на оборудването и живата мощ.

„ Който успее да направи това, ще завоюва войната “, сподели Музика.

„ Представянето на Украйна на бойното поле от в този момент до зимата може да дефинира посоката на войната “, твърди Нийл Мелвин, анализатор в мозъчния концерн RUSI, основан в Лондон.

Украйна би трябвало да убеди западните си поддръжници, че може да завоюва в борбата и да има подтик. Ако през този интервал те съумеят да покажат, че могат да изтласкат руснаците обратно и да запазят тази инерция, това ще бъде победа “, добави той.

Но колкото по-дълго се протака войната, толкоз по-големи стават рисковете от разделяне на Запада във връзка с Украйна, защото по-високите цени на горивата, газа, електрическата енергия и питателните артикули, хапят жителите.

„ Всички стопански индикатори към този момент се обръщат в отрицателна посока. Ще бъде по-трудно да се стимулират хората, които треперят в жилищата си да одобряват компликациите, в случай че не се вижда, че Украйна печели “, споделя Мелвин, съгласно който тогава натискът за политическо споразумяване може да нарасне, разделяйки както Европейски Съюз, по този начин и военния алианс НАТО.
Ядрена опасност?
Тони Брентън, някогашен английски дипломат в Русия, съобщи, че Западът в някакъв миг може да се наложи да принуди украинците към някои много неуместни взаимни отстъпки, в случай че Киев не реализира някакъв пробив.

Той предизвести, че една нуклеарна Русия може да ескалира спора, в случай че бъде изправена пред унизително проваляне.

Ако изборът за Русия е да води губеща война, да загуби тежко и Путин да падне, или някаква нуклеарна проява, не бих се обзаложил, че няма да избере нуклеарната проява “, сподели Брентън.

Русия нееднократно е отхвърляла концепцията, че ще ѝ се наложи да употребява тактически нуклеарни оръжия. Миналия месец Путин съобщи, че Москва едвам е почнала дейностите си в Украйна, и провокира Запада да я победи на бойното поле.

„ Киев рискува да бъде заставен да живее с фактическа делба, като до една четвърт от територията му е под съветски надзор, в случай че не успее да промени динамичността на войната “, съобщи Самир Пури, създател на книгата „ Пътят на Русия към войната с Украйна “.

„ Смятам, че Русия може да се окопае за това в дълготраен проект и че разделянето, за жалост, е най-вероятният резултат в средносрочен проект “, добави той.

Други са по-оптимистично настроени.

Смятам, че съветската логистична система е изчерпана и скоро няма да се усъвършенства “, сподели Ходжис, пенсиониран американски военачалник.

„ Ако Западът, отпред със Съединени американски щати и Обединеното кралство, продължи да доставя това, което сме декларирали, че ще доставим...Оптимист съм, че Украйна може да си показа, че ще успее да изтласка руснаците до линията от 23 февруари до края на тази година “, заключи той.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР