Строителството на язовирното съоръжение на яз. Тополица 2 се е

...
Строителството на язовирното съоръжение на яз. Тополица 2 се е
Коментари Харесай

Шишков след инспекцията на яз. Тополово: Това е безхаберно строителство

Строителството на язовирното оборудване на бент. Тополица 2 се е направило без нужните бумаги и планове. Това съобщи по време на ревизия на място министърът на районното развиване и благоустройство Иван Шишков. Той бе безапелационен, че по време на строителните дейностите там е царяло безусловно безхаберие. На процедура се касае за повреда на безусловно противозаконен градеж, а казусът датира още от възлагането на поръчката, съобщи министърът.
Прочетете още
Припомняме, че огромната повредата на язовира стана през януари 2022г., когато и са направени бумаги за укрепването на язовирната стена. Преди това през 2021г. държавната компания " Монтажи " ЕАД ремонтира оборудването и построи нов изпускателен кран. В края на декември строителите решили да го завирят, с цел да създадат проби. Малко по-късно бил открит и теча. В опит да отстранят дребния теч служащите на място почнали да копаят от външната страна на язовира. Така тонове земна маса се свличат надолу и се отваря голям разлом в язовирната стена.

„ Не може по този безхаберен метод да се отнасяме към строителството. Да няма утвърдени планове, да няма позволение за градеж, да няма контрол. Да няма на кого да се търси отговорност. Е в този момент това, което вършим, е да даваме едни пари за ремонт на повреда на обект, който на процедура няма строителни бумаги “.

2019, 2020, 2021 година – търсете си виновността тогава, добави районният министър.

„ ДНСК направи инспекция и се откри, че 400 язовира са в неприятно положение. Възлага се планиране, заплащат се планиране, подписват се контракти, а най-после не се утвърждават планове и поправки се вършат без планове “, съобщи Иван Шишков.

 „ Аварията ще би трябвало да бъде предотвратена и да се направи подсилване на стената. Но нямаме гаранция, че това няма да се случи още веднъж “, добави Шишков.

Повече за това, което установи инспекцията му на място от язовир Тополово 2, вижте във видеото:



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР