Строителството на варненския булевард Васил Левски ще надхвърли първоначално заложения

...
Строителството на варненския булевард Васил Левски ще надхвърли първоначално заложения
Коментари Харесай

Портних: Строителството на бул. Левски ще се оскъпи, но ще завърши до края на април

Строителството на варненския бул. „ Васил Левски ” ще надвиши в началото заложения бюджет от 113 млн. лева Това съобщи в предаването „ Зала Пленарна ” по Дарик кметът на морската столица Иван Портних, който обаче не се ангажира с съответна цифра за спомагателните разноски.

„ Проектът претърпя промени в хода на построяването, тъй като се видяха по-добри информационни решения ”, изясни оскъпяването Портних. По думите му булевардът би трябвало да бъде дефинитивно подготвен до края на месец април. Вече изцяло е завършило слагането на пилотните структури и преместването на подземните връзки.

Ударният ритъм на възобновяване на града ще бъде обезпечен от рекордния бюджет в размер на близо половин милиард лв., добави Портних и увери, че Варна се намира в извънредно положително положение.

„ През 2013 година, когато встъпих в служба, бюджетът беше към 200 млн. лева, а в този момент е два пъти и половина по-голям. Това се дължи на нарастването на локалните доходи и на средствата по европейски стратегии, както и на сериозна поддръжка от страна на държавното управление.

Много се спекулира по тематиката със заемите. През 2013 година задълженията бяха в размер на 68 млн. лева Може ли някой да уточни какво е останало от тези пари? В момента всеки дълг е с съответно предопределение и се знае за кой обект отива. Тогава размерът на заемите е бил 37 % от макрорамката на бюджета, а в този момент е под 19 % ”.

В най-скоро време ще бъде разгласен интернационален архитектурен конкурс за така наречен Дупка.

„ Амбицията ни е да съхраним останките от античния Одесос. Не се нагърбвам с решение какво тъкмо би трябвало да се направи там, експертите ще дадат разнообразни разновидности и на база на предложенията ще изберем най-хубавото, както се случи с плана за нова библиотека. За нея към този момент има издадено позволение за градеж и следва оповестяването на процедура за реализатор ”.

Портних е уверен, че Варна ще е измежду градовете домакини, в случай че бъде утвърдена балканската кандидатура за Световното състезание по футбол през 2030 година Той напомни, че в тазгодишния бюджет са заложени средства за построяването на три спортни комплекса и за поправки на площадките в учебните дворове. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР