Строителството на международния експериментален термоядрен реактор ИТЕР, който трябва да

...
Строителството на международния експериментален термоядрен реактор ИТЕР, който трябва да
Коментари Харесай

Проектът за международния експериментален термоядрен реактор е реализиран на 73%

Строителството на интернационалния пробен термоядрен реактор ИТЕР, който би трябвало да бъде подготвен през 2025 година, е осъществено над 73%. Това съобщи за ТАСС ръководителят на плана в съветската корпорация „ Росатом “ Вячеслав Першуков.

Инициативата е основана на основата на съглашение сред Китай, Европейски Съюз, Индия, Япония, Южна Корея, Русия и Съединени американски щати. В основата на реактора е създадената от съветските учени апаратура ТОКАМАК, която се счита за най-перспективното устройство за реализиране на управляем термоядрен синтез. Реакторът се построява в изследователския център „ Кадараш “ в Южна Франция.

По своите мащаби ИТЕР може да се съпостави с планове като Международната галактическа станция и Големия адронен колайдер. Целта на ИТЕР е да показва, че термоядрената сила може да се употребява в промишлени мащаби. Русия има задача да създаде и достави 25 високотехнологични системи за бъдещата апаратура. На 28 юли 2020 година стартира сглобяването и монтажа на оборудването на реактора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР