Строителството е един от секторите в Русенско с най-много установени

...
Строителството е един от секторите в Русенско с най-много установени
Коментари Харесай

Строителството е един от секторите в Русенско с най-много установени нарушения

Строителството е един от секторите в Русенско с най-вече открити нарушавания през предходната година на трудовото законодателство. Това разяснява шефът на дирекцията "Инспекция по труда " в крайдунавския град Ирена Николаева.

За последната година в бранша са открити 637 нарушавания. Две трети от тях са свързани със здравословните и безвредни условия на труд.

По думите на Николаева главен проблем са необезопасените строителни площадки. Най-честите нарушавания са непредприети ограничения против риск от провали от електричество - на огромна част от тестваните обекти е открито, че кабелите, захранващи преносимите и портативните елуреди, са ситуирани по пешеходните зони на обекта и към остри ръбове. Работи се с необезопасени удължители и разклонители, не се водят дневници за ежемесечните инспекции на портативните електроуреди.

Често извлечената земна маса от изкопа се разполага на по-близко от законоустановеното разстояние от метър до ръба. Това води до риск от сриване.

При строителните скелета се икономисват част от нужните бордови дъски за предотвратяване на краката - или някои от детайлите не са купени от строителя, или не се инсталират, с цел да се пести време.

Николаева сподели още, че в по-голямата част от строителните обекти работят по няколко компании по едно и също време, които построяват разнообразни елементи. В множеството случаи притежателите им не са подписали наложителната писмена договореност между тях за отговорностите по обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР