Стрелец А * e свръхмасивната черна дупка в центъра на

...
Стрелец А * e свръхмасивната черна дупка в центъра на
Коментари Харесай

Супер-масивната черна дупка в центъра на Млечния път става много активна

Стрелец А * e свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път. Тя обаче, не е класифицирана като интензивно галактическо ядро – едно от тези космически ядра, които светят извънредно блестящо, до момента в който се хранят с щедро количество материал от околното пространство. Въпреки това, яркостта на центъра на нашата вселена всекидневно се колебае в електромагнитния набор.

Сега астрономите потвърдиха, че през последните няколко години най-енергичните рентгенови лъчи на Стрелец A * се усилват.
Изследването е признато за обява в списание Astronomy & Astrophysics и към този момент е налично в arXiv, до момента в който минава през процеса на партньорска инспекция. Резултатите поддържат заключенията от по-ранни изследвания, които откриват, че нашият космически център в действителност става по-неспокоен.

По-конкретно, екип от френски и белгийски откриватели, водени от астрофизика Еманюел Мосу от Университета в Лиеж в Белгия, продължиха работата си от 2017 година, когато откриха, че степента на бляскавост се е нараснала три пъти спрямо август 2014 година

По-ранната работа изследва рентгенови данни за Стрелец A * от обсерваториите XMM-Нютон, Чандра и Суифт, с данни събрани сред 1999 и 2015 година Тогава откриват общо 107 ярки рентгенови прояви, които се усилват след август 2014 година

За да схванат дали тези трендове не престават, Moсу и сътрудниците му събират и проучват данните от трите телескопа сред 2016 и 2018 година Така откриват още 14 ярки прояви, които прибавят към предходните данни за общо 121.

След това те проучват всички ярки рентгенови прояви, употребявайки предходните способи, и преработват методите за установяване на скоростта и разпределението им. Така откриват, че едно от по-ранните изводи е погрешно – няма понижение на степента на слабите рентгенови експлоадирания, те остават много постоянни през интервала, обзет от проучването.

„ Това обаче не трансформира общия ни резултат: открива се смяна в степента на най-ярките и енергични прояви на същата дата, както беше открита в предходния раздел “, пишат откривателите в своя документ.

Въпреки че тези проучвания се отнасят единствено за прояви на рентгенови лъчи, те не са единственият намек напоследък, че нещо е не е наред със Стрелец A *. Миналата година черната дупка изригна и пламна 75 пъти по-ярко от нормалната си бляскавост в близко инфрачервено – най-ярката, която в миналото сме я следили в тези дължини на вълната.

Авторите показват в своя документ, че това е „ невиждано спрямо историческите данни. “

Мосу и нейният екип също проучват данните на Swift от 2019 година и откриват четири ярки изригвания, най-големият брой, следен в миналото в една акция, потвърждавайки, че черната дупка не се успокоява.

Освен това, данните за XMM Newton and Chandra от 2019 година – следва да бъдат пуснати през тази година и биха могли да разкрият още повече за особената рентгенова интензивност и какво може да е причина за това – без значение дали става дума за струпване или нещо друго, като да вземем за пример приливното спиране при прекосяването на метеорити.

Наблюденията на други дължини на вълната също могат да разкрият повече информация. Продължаващите наблюдения в близко инфрачервените и радиовълнови наблюдения биха могли да ни оказват помощ да разберем какво кара Стрелец A * да се вълнува.

„ От 2014 година насам интензивността на Стрелец A * се усилва в няколко дължини на вълната “, пишат откривателите.

„ Необходими са спомагателни данни за многовълновата дължина, с цел да се направи умозаключение за продължителността на това нарастване и да се получат доказателства за източника на тази невиждана интензивност на свръхмасивната черна дупка.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР