Страстният петък е най-строгият ден в предвеликденската подготовка и най-тъжният

...
Страстният петък е най-строгият ден в предвеликденската подготовка и най-тъжният
Коментари Харесай

Разпети петък: какво се прави и какво не се прави на този ден

Страстният петък е най-строгият ден в предвеликденската подготовка и най-тъжният ден измежду християните. Точно в петък, съгласно преданията, Исус е бил разпънат на кръста, а по-късно заровен. В църквите на този ден се прави специфична работа, в която и свещеници, и вярващи благодарят за покровителството и молят за зашита от беди и неволи.

Църковната работа стартира от самото утро. Много вярващи отиват на черква, с цел да възнесат своите молби и молебствия до Всевишния.

На Разпети петък ходят на църква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието.

След края на службата мнозина носят до у дома свещ, която е мощен талисман против зло, беди и напасти.

Също по този начин свещениците предлагат да се мине със свещта по ъглите на дома, с цел да се избави жилището от отрицателната сила.

Какво още би трябвало да се направи в този ден и какво изрично се не разрешава?

Според каноните е признато да се въздържате от храна до края на службата.

Може да утолите глада единствено с малко парче постен самун и вода. Смята се, че в случай че човек успее да изкара целия ден без храна, то цялата последваща година ще бъде здрав и доста сполучлив.

Но в случай че по избрани аргументи не може да си позволите да не ядете (например поради проблеми със стомаха), то в това няма нищо ужасно. Просто се постарайте да намалите колкото се може повече порциите, доколкото това ви разрешава здравето.

На Разпети петък е неразрешено да се занимавате с къщна работа, включително и почистване. Всички мерки за празника би трябвало да се извършат на Чистия четвъртък.

И готвенето не е желателно. Забранява се даже докосването до железни предмети в дома. Хлябът не би трябвало да се реже, единствено да се разчупва с ръце. На домакините е неразрешено да се занимават с шиене и бродиране.

В този ден е изрично неразрешено да се ругае. Постарайте се да не влизате в спор, в случай че възникне такава обстановка.

Не е редно да се слуша увеселителна музика и да се посещават шумни мероприятия. Този ден би трябвало да се прекара неподвижен.

Забранява се също по този начин тежката работа, както и работата върху земята. Забранено е да се сади нещо в градината. Ако на Разпети петък засадите пшеница или друга просвета тя няма да порасне.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР