Страшно много се повишава броят на заразените. Не са тежко

...
Страшно много се повишава броят на заразените. Не са тежко
Коментари Харесай

Доц. Гломб: Заразените с COVD-19 се увеличават, болниците започват да се пълнят -

Страшно доста се покачва броят на инфектираните. Не са тежко заболели, само че лечебните заведения стартират полека-лека да се пълнят. Да внимаваме с Гърция, където новите подварианти на Омикрон се вихрят с цялостна мощ и се повишават заболеваемостта и визитите в болница, предизвести по Нова телевизия доцент Любомира Николаева-Гломб, началник на отдел " Вирусология " в Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

Лятото е сезон, в който смъкваме персоналните отбрани в държанието си, приканвам да запазим здравия разсъдък, тъй като няма рискови групи, има рисково държание, уточни тя.

Доц. Гломб бе безапелационна, че ще си сложи четвърта, усилваща доза, за новия есенно-зимен сезон, защото по думите ѝ е доста евентуално още веднъж да има вълна на заболеваемостта от ковид.

Надявам се да не е тежко протичащ, защото огромна част от популацията към този момент има някакъв имунитет, само че не трябва да забравяме че има дълъг Коронавирус и пост Коронавирус синдром, предизвести вирусологът.

" Още преди две години проф. Кантарджиев предизвести - гответе се за маймунска вариола "

Предаването на маймунската вариола не е от лесните неща, не е по респираторен път както с COVID-19, става при контакт кожа в кожа, уста в кожа. Необходим е натоварен, непосредствен, нескончаем контакт. Не се предава по полов път.

Има проучвания, които демонстрират, че при 17 проучвания на еякулата на хора с маймунска вариола, в 15 е изолиран жизнерадостен вирус, само че това към момента не значи, че това е методът на предаване на инфекцията. Начинът е близкият контакт кожа в кожа, изясни доцент Гломб.

Тя уточни, че процентът на инфектираните мъже, които вършат секс с мъже, е доста по-висок. По думите ѝ инкубационният интервал може да е от 3 до 35 дни, само че приблизително е до 2 седмици. Заболяването стартира неспецифично с нараснала температура, болки в мускулите, гърба, по костите, обща изнемощялост . Обривът се появява от 1 до 3 дни след тези признаци, сподели тя.

Доц. Гломб изясни, че не остават белези след обрива от маймунска вариола. Тя сподели още, че вирусът, който циркулира сега по света, е западноафрикански, а той е с по-леко протичане.

Вирусоложката уточни, че хората, които са имунизирани против едра шарка (това са родените преди 75-78 година на предишния век), имат отбрана против маймунската вариола. Това се удостоверява и от обстоятелството, че инфектираните са по-млади.

По думите ѝ НЦЗПБ има подготвеност да изследва проби за болестта, защото още преди две години тогавашният шеф на центъра (проф. Тодор Кантарджиев, б. р.) е предизвестил за появяването на маймунска вариола.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР