Страните от НАТО може да спорят как да изглеждат отношенията

...
Страните от НАТО може да спорят как да изглеждат отношенията
Коментари Харесай

В нов съвет НАТО ще направи Украйна "равен партньор", докато не е член

Страните от НАТО може да спорят по какъв начин да наподобяват връзките на НАТО с Украйна по този начин, че да не влязат във война с Русия, само че ден преди срещата във Вилнюс към този момент има договореност за най-малко една от институциите, която ще ги развие.

В сряда, във втория ден на срещата на върха на алианса в литовската столица, за пръв път се събира и така наречен Съвет НАТО-Украйна. Досега такава платформа не е имало, само че години наред работеше друга, НАТО-Русия, която на процедура спря да работи 20 години след основаването си поради нахлуването в Украйна.

Президентът Володимир Зеленски се чака да е на това първо съвещание на съвета, въпреки присъединяване му,, до последно да не е доказано (както в Киев).

е Съветът да е част от краткотрайните гаранции за сигурност, на които упорства Украйна, до момента в който не може да стане част от НАТО (т.е. до момента в който е във война с Русия) и до момента в който членките не желаят да разискват присъединението ѝ, дружно с по искане на Лондон и други.

Какво тъкмо съставлява Съветът НАТО-Украйна?

Надграждане

Съветът НАТО-Украйна ще размени Комисия НАТО-Украйна. Тя сега е и образуванието, посредством което се развиват връзките на алианса с Киев и от което се ръководят дейностите на съдействие. То е и конгрес за съвещания сред съдружниците по въпроси, свързани със сигурността (следователно - и за войната на Русия в Украйна).

Комисията е основана през 1997 година и включва представители (дипломатически или военни) на всички страни в алианса, от време на време - министри на външните работи или защитата. Имало е и срещи на върха.

 Предстои значима среща за НАТО, която няма да даде най-важните отговори Предстои значима среща за НАТО, която няма да даде най-важните отговори

е изключително както след анексирането на Крим от Русия през 2014 година, по този начин и преди и след пълномащабната инвазия на 24 февруари 2022-ра. В нея също по този начин се преглеждат дейностите на Украйна като част от програмата " Партньорство за мир ".

Комисията прочее отговаряше и за действия, непряко свързани с Украйна. Според уеб страницата на НАТО в рамките ѝ са обсъждани и събития на Балканите, битката с тероризма и други въпроси на районната сигурност.

Каква е задачата

Промяната в името наподобява съвсем пренебрежима, само че следствията ще са съществени съгласно Столтенберг, а и съгласно общодостъпната информация за това по какъв начин ще работи:

Последното изясни Столтенберг преди месец, когато сподели, че НАТО да предложения Украйна в Съвета като " еднакъв сътрудник ". По думите му 31 съдружници ще стоят към масата със същите права и благоприятни условия да съветват и вземат решения дружно: това ще приближи Украйна до алианса " политически ".

" Съветът НАТО-Украйна е доста по-голям, в сравнение с мислят хората ", за " Уолстрийт Джърнъл " Камий Гранд, някогашен помощник-генерален секретар на НАТО, в този момент част Европейския съвет за външна политика.

" Ще възобновим политическите си връзки ", заключи идния развой Столтенберг, разчитайки, че Зеленски въпреки всичко ще пристигна за Съвета. В тази обстановка, Би Би Си, в случай че украинският водач въпреки всичко реши да не пристигна, би било изключително неудобно.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР