Страните от глобалния Юг се нуждаят от милиарди евро инвестиции

...
Страните от глобалния Юг се нуждаят от милиарди евро инвестиции
Коментари Харесай

ЕС инвестира средства в страни от Азия и Африка, конкурирайки се с Китай

Страните от световния Юг се нуждаят от милиарди евро вложения в инфраструктура и Европейски Съюз наподобява подготвен да задоволи тази нужда. Както и да се достави със първични материали и чиста сила. Това е смисълът на извършената в Брюксел среща по стартиралата преди две години стратегия " Глобален портал " с общ бюджет от 300 милиарда евро. Пари, които ще се оферират при условия, допустими за страните, получаващи вложенията.
" Глобален портал " дава на страните избор, и то по-добър избор. За доста страни по света капиталовите благоприятни условия са освен лимитирани, само че и идващи с доста малък шрифт и на доста висока цена. Понякога средата е тази, която заплаща цената. Понякога служащите са лишавани от правата си. Внася се работна ръка от чужбина. А от време на време националният суверенитет е злепоставен.
Урсула фон дер Лайен – ръководител на Европейска комисия

Но средствата, отпуснати от Европейски Съюз: 300 милиарда до 2027 г, в това число 135 милиарда, генерирани от частния бранш, са към една трета от 1 трилион $, вложени през последните 10 години от Китай в самодейността " Един пояс, веднъж ".В Брюксел бяха подписани няколко капиталови съглашения с африкански и азиатски страни. Бангладеш да вземем за пример ще получи 45 милиона евро грантове и 350 милиона евро заеми от Европейската капиталова банка. Южноазиатската страна обаче ще продължи за взе участие в китайската самодейност и още прави оценка настрана всяка инвестиция.
За нашето развиване, когато идва инвестиция, ние постоянно преценяме всеки план или получена помощ. Взимаме заеми и по-късно ги връщаме с лихвите. Ще опитаме всичко, което ще бъде от изгода за нашата страна.
Шейх Хасина – министър председател на Бангладеш

Цифрови технологии, енергетика и климат, превоз, опазване на здравето и обучение са петте предпочитани бранша на " Глобален портал ". Програмата ще служи и за обезпечаване на европейски достъп до сериозни първични материали, нужни за екологичния преход.Критици настояват, че " Глобален портал " би трябвало да се развие широкомащабно, с цел да може Европейски Съюз да има повече геополитическо въздействие в света. Реалността е, че 18 държави-членки на Съюза са се присъединили в китайската самодейност. В доста огромни компании в Европейски Съюз също има вложени китайски вложения.

Изабел Маркес да Силва – Euronews
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР