Страните от Европейския съюз засилват натиска върху Pfizer и други

...
Страните от Европейския съюз засилват натиска върху Pfizer и други
Коментари Харесай

Страните от ЕС искат преразглеждане на договорите за ваксини срещу коронавируса

Страните от Европейския съюз ускоряват натиска върху Pfizer и други производители на ваксини против COVID-19 да предоговарят споразуменията, предупреждавайки, че милиони дози, които към този момент не са нужни, могат да бъдат изхвърлени , съгласно чиновници на Европейски Съюз и документ, с който разполага Ройтерс.

По време на най-острата фаза на пандемията Европейската комисия и държавните управления на Европейски Съюз се съгласиха да закупят големи количества ваксини , най-вече от Pfizer и нейния сътрудник BioNTech на фона на опасенията от незадоволителни доставки.

Но с отслабването на пандемията в Европа и на фона на доста закъснение на имунизациите, доста страни в този момент упорстват за промени в договорите, с цел да понижат доставките и затова да понижат разноските си за ваксини .

Въпросът беше разискван във вторник на среща на здравните министри на Европейски Съюз в Люксембург, макар че Европейската комисия остана внимателна във връзка с това какво може да се реализира.

Полша, водещата страна в този опит за преразглеждане на договорите, разполага с повече от 30 милиона ваксини против Коронавирус на склад и ще би трябвало да закупи още 70 милиона според съществуващите съглашения, сподели полски посланик пред Ройтерс, призовавайки за промени, с цел да се избегне разхищаването.
 Moderna отсрочва с няколко месеца доставката на ваксини за Европейски Съюз
Moderna отсрочва с няколко месеца доставката на ваксини за Европейски Съюз

Доставката бе планувана за второто тримесечие на годината

Полша има население от към 38 милиона, като към 60% са изцяло имунизирани, без да се включват бустерните дози

В писмо, изпратено до Комисията по-рано през юни и забелязано от Ройтерс, полският министър на опазването на здравето Адам Нидзиелски дружно с сътрудници от България, Хърватия, Естония, Унгария, Латвия, Литва и Румъния приканиха за " понижаване на количествата " на имунизациите, които са поръчали.

Те споделиха, че договорите са били подписани, когато е било невероятно да се планува по какъв начин ще се развие пандемията, и в този момент те би трябвало да бъдат изменени, защото обстановката се усъвършенства.

" Свидетели сме на несъразмерна тежест върху държавните бюджети, съчетана с доставка на ненужни количества ваксини ", се споделя в взаимното писмо, добавяйки: " Има огромна възможност дозите, доставени на Европейския съюз, да бъдат изхвърлени ".

По време на обществено съвещание на срещата на здравните министри на Европейски Съюз във вторник Словакия съобщи, че поддържа писмото. Други страни, в това число Кипър и Малта, приканиха за нерешителност, защото изискванията на пандемията може да се трансформират още веднъж.

Pfizer и Moderna, който е различен водещ снабдител на ваксини против COVID-19 за Европейски Съюз, се съгласиха да отсрочат някои доставки.

Въпреки това министрите обявиха в взаимното си писмо, базирайки се единствено на измененията, контрактувани с Pfizer, че те са " незадоволително решение и единствено забавят казуса ".

Комисарят по опазването на здравето на Европейски Съюз Стела Кириакидис сподели на обществената сесия във вторник, че Комисията ще работи за в допълнение разширение на доставките идната година.

Тя предизвести, че в бъдеще може да са нужни доста повече дози и означи: " Договорите би трябвало да се съблюдават ", добавяйки, че Европейски Съюз " не може едностранно да трансформира изискванията на договорите ".

Представител на Европейски Съюз, поискал анонимност, сподели през май, че страните от Европейски Съюз евентуално ще изгубят всяко бъдещо правосъдно дело, заведено против снабдители.

В момента такива каузи обаче не са заведени, споделиха чиновници.

Говорител на Pfizer отхвърли да разяснява писмото, само че повтори към този момент направените промени в контракта за адаптиране на графиците за доставка.

Миналата година няколко източноевропейски страни трябваше да получат незабавни дози Pfizer, в началото предопределени за други страни от Европейски Съюз, защото не поръчаха имунизацията и избраха по-евтините ваксини на AstraZeneca, чиито доставки бяха доста понижени заради проблеми с производството.
 Министерство на здравеопазването изпрати писмо до Европейската комисия с искане за още Коронавирус ваксини
Министерство на здравеопазването изпрати писмо до Европейската комисия с искане за още Коронавирус ваксини

До края на 2022 година у нас би трябвало да бъдат доставени още 2 710 904 дози
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР