Страните от Европейския съюз се съгласиха да увеличат с 3,5

...
Страните от Европейския съюз се съгласиха да увеличат с 3,5
Коментари Харесай

ЕС налива още 3,5 млрд. евро във фонда за военна помощ на Украйна

Страните от Европейския съюз се съгласиха да усилят с 3,5 милиарда евро оптималния размер на фонда, употребен за финансиране на военната помощ за Украйна, оповестява " Ройтерс ".

С новите средства таванът му се покачва до над 12 милиарда евро.

Миналата седмица източници от Европейски Съюз разкриха, че висшият посланик на блока Жозеп Борел е изискал от държавните управления да покачат финансовия таван на Европейския фонд за мир, който към този момент е отпуснал към 4,6 милиарда евро военна помощ за Украйна.

" Днешното решение още веднъж ще подсигурява, че разполагаме с нужното финансиране, с цел да продължим да предоставяме съответна военна поддръжка на въоръжените сили на нашите сътрудници ", съобщи през днешния ден Борел.
 Европейски Съюз дава още 500 милиона евро военна помощ за Украйна
Европейски Съюз дава още 500 милиона евро военна помощ за Украйна

Така общата помощ за Украйна ще доближи 2,5 милиарда евро

По негови думи този механизъм е потвърдил своята стойност. " Той изцяло промени метода, по който поддържаме своите сътрудници в защитата . Това прави Европейски Съюз и неговите сътрудници по-силни ", посочи той.

Европейският фонд за мир, основан през 2021 година, е умислен в помощ на разрастващите се страни да купуват военно съоръжение. 27-членният Съюз обаче неотложно реши да го употребява и за снабдяване на оръжия на Украйна след нахлуването на съветските сили през февруари предходната година.

Фондът е обособен от бюджета на Европейски Съюз, който няма право да финансира военни интервенции.

Той дава опция на страните от Европейски Съюз, които доставят оръжия и муниции на Украйна, да си изискат назад част от разноските. Държавите от Европейски Съюз способстват за фонда съгласно размера на своите стопански системи .
 8 милиарда евро е общата военна помощ на Европейски Съюз за Украйна
8 милиарда евро е общата военна помощ на Европейски Съюз за Украйна

Около 45% от размера на помощта, която Киев получава от САЩ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР