Страните-членки на Европейския съюз разглеждат предложение за таван на цените

...
Страните-членки на Европейския съюз разглеждат предложение за таван на цените
Коментари Харесай

Държавите от ЕС обмислят по-нисък тавана на цените на газа в търсене на компромиси

Страните-членки на Европейския съюз преглеждат предложение за таван на цените на газа, което е по-ниско от в началото направеното от Европейската комисия, оповестява " Ройтерс ". Според някои страни границата е прекомерно висока, а за други тя е прекомерно ниска.

Преговорите по предлагането, което би трябвало да ограничи скоковете в цените на газа, стартират в петък.

Миналата седмица Комисията предложи таван на цените на газа, който ще стартира да работи, в случай че цената на горивото за предния месец надвиши 275 евро за мегаватчас за две седмици и е с 58 евро по-висока от референтната цена на втечнения природен газ за 10 дни.

Някои страни разкритикуваха първичната концепция на Брюксел, в това число, че тя е направена на база доста висока цена и под строги критерии. Според тях ограничаването в никакъв случай няма да бъде задействано и по този метод няма да успее да защищити стопанските системи им от ценовите скокове.

Държавите членки ще прегледат ревизирано предложение, направено от Чехия, с което таванът се слага на 264 евро/МВтч с условие цените да останат такива в продължение на най-малко 5 дни вместо две седмици.

Документацията по него, забелязана от " Ройтерс ", демонстрира също по този начин уголемен обсег на ограничаването, тъй че то да обхване освен договорите за газ за предния месец (както предлага ЕК), само че и договорите с дати на приключване на периода до три месеца напред.

Страните обаче към момента не са постигнали единодушие дали въобще ще лимитират цените.

Междувременно пет страни - Италия, Полша, Гърция, Белгия и Словения - оферират други два разновидността: или доста по-ниска закрепена горна граница на цените от 160 евро/MWh, или така наречен " динамичен таван на цените ", който би могъл да се промени според от съществуващите референтни цени на втечнения природен газ.

Няколко страни, измежду които Германия и Нидерландия, обаче предизвестяват, че определянето на пределни цени може да затрудни Европа при привличането на по този начин нужните доставки на газ от международните пазари.

Цените на природния газ в Европейски Съюз се покачиха тази година, откакто Русия понижи доставките на горивото за Европа след началото на войната в Украйна. Това принуди държавните управления да похарчат стотици милиарди евро, с цел да предпазят стопанските системи си от внезапното повишение на енергийните разноски.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР