Стойността на трансакциите на криптовалути, свързани с незаконни дейности, е

...
Стойността на трансакциите на криптовалути, свързани с незаконни дейности, е
Коментари Харесай

През 2022 г. са извършени крипто измами за над 20 млрд. долара

Стойността на преводите на криптовалути, свързани с противозаконни действия, е достигнала рекордните 20,1 милиарда $ през 2022 година Това се дължи на внезапното покачване на преводите, включващи компании, на които Съединени американски щати са наложили наказания, сочи отчет на компанията за блокчейн разбори " Чейнанализис " (Chainalysis), заяви Ройтерс.

Пазарът на криптовалути бе изправен пред компликации през предходната година, защото апетитът за рискови вложения понижа, а някои крипто компании се сринаха. Инвеститорите натрупаха големи загуби и регулаторите ускориха апелите за повече отбрана на потребителите.

Дори когато общият размер на крипто преводите понижа, цената на тези, свързани с противозаконна активност, се увеличи за втора поредна година, показват специалистите на " Чейнанализис ". 

Трансакциите, свързани със глобени лица, са се нараснали повече от 100 000 пъти през 2022 година, като са съставляват 44 % от противозаконните действия през годината.

Средствата, получени от съветската криптоборса Garantex, която беше глобена от американското финансово министерство през април, съставляват " огромна част от противозаконния размер (на криптовалути – бел. р.) през 2022 година ", обясниха от " Чейнанализис ", добавяйки, че по-голямата част от тази активност е " евентуално от съветски консуматори, употребяващи съветска борса ". Говорител на аналитичната компания сподели, че портфейлите с криптоактиви се одобряват като " противозаконни ", в случай че се държат от глобени субекти.

От криптоборса Garantex не дадоха отговор на питане за коментар по тематиката от Ройтерс.

Миналата година Съединени американски щати постановиха наказания върху доставчиците на услуги за разбъркване на криптовалути " Блендър " (Blender) и " Торнадо Кеш " (Tornado Cash), които съгласно управляващите са били употребявани от хакери, в това число от Северна Корея, за изпиране на милиарди долари от киберпрестъпления. Смесването на криптовалута сплотява крипто активи с разнообразни други активи, с цел да скрие произхода и притежателите на средствата.

Обемът на откраднатите крипто активи е повишен със 7 % през 2022 година, само че други противозаконни крипто преводи регистрираха спад на размера си. Такива бяха финансирането на тероризма, трафика на хора, или по този начин наречения " ransomware " – хакерски атаки, целящи заключване на данните на потребителите за изнудване.

" Спадът на пазара може да е една от аргументите за това ", написа също по този начин в отчета на " Чейнанализис ". " В предишното открихме, че крипто измамите, да вземем за пример, носят по-малко доходи по време на мечи пазари ", обясниха специалистите.

Оценка, съгласно която преводите на криптовалути, свързани с противозаконни действия, са достигнали 20,1 милиарда $ през предходната година, включва единствено действия, записани в блокчейн системите, и изключва закононарушения отвън тях, като да вземем за пример измами при счетоводството на крипто компании. Цифрата също по този начин изключва случаите, когато криптовалутите в действителност са облаги от незаконни действия, несвързани с цифрови активи, като да вземем за пример когато криптовалутата се употребява като средство за заплащане при трафик на опиати.

Оценка е занижена, " нашите калкулации на размер на противозаконните преводи сигурно ще пораства с течение на времето ", споделят от " Чейнанализис ". Експертите означават, че цената на преводите на криптовалути, свързани с противозаконни действия през 2021 година, е ревизирана до 18 милиарда $, по отношение на по-рано регистрираните 14 милиарда $, защото са били открити още измами.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР