Стойността на сключените договори за незаконно строителство на инфраструктурни обекти

...
Стойността на сключените договори за незаконно строителство на инфраструктурни обекти
Коментари Харесай

Държавата опитва да узакони строителни обекти за 1 млрд. лв.

Стойността на подписаните контракти за нелегално строителство на инфраструктурни обекти в страната е над 1 милиарда лева Това обаче не е напълно разплатената сума към изпълнителите на такива обекти, измежду които попадат лот 4 и 5 на автомагистрала „ Хемус “, а и секторът от магистрала „ Тракия “ сред Чирпан и Стара Загора. Държавата е платила към 600 – 700 млн. лева за строителството на обекти без строителни бумаги, сочат грубите сметки на районния министър Иван Шишков.

Той даде конференция, на която се опита да очертае мащаба на противозаконните инфраструктурни обекти, с цел да може да потвърди концепцията си за какво тези градежи би трябвало да бъдат оповестени за търпими. Сумите обаче не са финални, защото се оказва, че и по общините може да излязат голям брой такива обекти.

Това е единствено установеното до този миг нелегално строителство, като то може и да набъбне. Абсолютно е допустимо след локалните избори тази вълна от нелегално строителство, която установяваме в държавната администрация, едни бъдещи кметове да я намерят и в локалната администрация. “

За някои обектите, като да вземем за пример въпросните лотове на „ Хемус “, страната е платила задатъци в размер на 212 млн. лева Там има строителство, което е почнало без позволение за градеж и без утвърдени планове. Миналата година пък стана ясно, че въпросните задатъци са поели неразбираеми пътища, защото са изнесени в чували, а с друга част е финансирано строителството на хотели.

Шишков съобщи, че е действал заплащане на действия, осъществени по първите три лота на автомагистралата, защото строителството било спряно „ по стопански аргументи “. Каква е точната сума, преведена на компаниите обаче, Шишков не съумя да си спомни.

По отношение на осъществяваните съществени поправки под прикритието на настоящи, което бе една от най-горещите тематики през миналата 2022 година, Шишков съобщи, че нова работна група сред ДНСК и АПИ е открила, че 95 обекта съставляват напълно главен ремонт. Дължината им е 297 км, а цената на подписаните контракти – 733 млн. лева От тази сума половината е платена с решението на 47-ото Народно заседание от април предходната година.

Шишков съобщи, че и ремонтът сред Чирпан и Стара Загора на автомагистрала „ Тракия “ е главен. Изпълнител е „ Автомагистрали – Черно море “, която стачкува и предходната година с искане да получи над 20 млн. лева за осъществени действия по правата.

Тези обекти са възлагани преди служебните държавни управления. Нямаше по какъв начин да спрем строителство по остарели възлагания. Самият разбор е към днешна дата. Към оня миг нямахме изясненост дали е главен или настоящ ремонт “, разяснява Шишков.

Министърът съобщи, че сега, в който Народното събрание утвърди текстовете за толерантност, правата ще е първият обект, чието качество ще бъде проверявано. „ Искам да има законова изясненост и законът да планува избрани дейности. Парите, които изискуем там, не са малко. “

Незаконните поправки на язовири са 42 на брой, като цената на договорите е 75 млн. лева По думите на Шишков тълкувателното писмо на някогашния министър Гроздан Караджов, че тези поправки би трябвало да се одобряват като спешни, не е било вярно.

Аз не виждам повреда. Издават се избрани документи и протоколи при повреда. Не съм чувал за повреда на язовири и е хубаво, другояче щяхме да сме под вода. “

По думите на Шишков построеният тръбопровод за Перник, след водната рецесия в града през 2019 година, също може да се окаже противозаконен.

Някои настояват, че ремонтът е спешен, само че не съм видял документи за това “, уточни министърът.

Министерство на регионалното развитие не може да оцени цената на противозаконното строителство по общините, само че по думите на Шишков е направена „ дребна и непредставителна извадка “ по преписки в ДНСК.
Какво е решението?
Поднасяйки тези цифри, Шишков съобщи, че препоръчаният законопроект от кабинета цели тези обекти да бъдат оповестени за търпими, само че преди този момент да се ревизира качеството им.

Не предлагаме прошка, а процедура, по която обектите да се разгласят за търпими единствено когато дават отговор на нормите, с цел да може обществото да ги употребява умерено “, изясни министърът.

На въпрос дали може за тези обекти да се заплати единствено по себестойност, Шишков не даде съответен отговор, а единствено съобщи, че „ това е юридическата част на тематика заплащане, само че казусът остава в това, че строителството е нелегално. “

На конференцията участва и някогашният длъжностен министър Виолета Комитова, която даде да се разбере, че „ Български напредък “ ще поддържа текстове за изменение в Закон за устройство на територията.

Ще се откри лоби в Народното събрание да бъде подкрепено законодателството. “

Комитова даде образец с пречиствателна станция в Сливен, построена през 2009 година, само че която досега не се употребява. Оборудването ѝ коства 30 млн. лева, а и всяка година Министерство на регионалното развитие заплаща по 300 хиляди лева за защита. Тя разяснява, че противозаконни обекти има и по другите министерства.
Ново предопределение
Напусналият зам.-министър Захари Христов е назначен в борда на държавната компания „ Автомагистрали “. Това е станало на 13 декември, стана ясно по време на конференцията. Шишков на няколко пъти се опита да отклони въпроса за назначението, заявявайки, че тематиката на конференцията е друга. В последна сметка съобщи

беше подготвен да работи в борда на „ Автомагистрали “ и го назначих там. Не мисля да задълбочаваме в тази тематика. “

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинИван Шишков Министерство на районното развиване и благоустройството Автомагистрали ЕАД автомагистрала Тракия Чирпан - Стара Загора автомагистрала Хемус Закон за устройство на територията ПоследниНай-четениИнфраструктура 60 Държавата пробва да узакони строителни обекти за 1 милиарда лева Енергетика 132 Турция се похавали с доста природен газ от Черно море Компании 11344 Без жалост: Apple дава отговор на рецесията с продажбите с парадоксални цени? Компании 388 „ Лукойл “ се пробва да напусне Румъния и Молдова Компании 11344 Без жалост: Apple дава отговор на рецесията с продажбите с парадоксални цени? Хай-тек 10926 6G може да употребява хората като източник на сила Компании 10845 „ Да развием бизнес тук, не в чужбина “: Двама братя и тяхното ателие в с. Окорш Компании 10133 Репресираният Джак Ма се отхвърля от контрола върху Ant Group Всички новиниОще от ИнфраструктураВиж всички„ Метрополитен “ подписа договорите за разширение на метрото до „ Слатина “Кабинетът е платил 175 млн. лева задатък за автомагистрала Русе – Велико ТърновоКабинетът желае да навакса забавеното строителство на Видин – Ботевград  Държавата дава 1.5 млн. лева за път до новия з </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР