Стойността на подготовката на пилоти за изтребителите F-16 е изключително

...
Стойността на подготовката на пилоти за изтребителите F-16 е изключително
Коментари Харесай

РАНД: Подготовката на пилоти за F-16 е много скъпа

Стойността на подготовката на водачи за изтребителите F-16 е извънредно висока и доближава 5,6 милиона $, пресметнаха от корпорация РАНД.

Това написа Ниал Маккарти за сп. „ Форбс “.

Корпорация РАНД наскоро разгласява забавен отчет, създателите на който са проучили цената на образование на водачите за полети на разнообразни самолети на американските Военновъздушни сили. В основата на методологията са взети няколко критерия, такива като експлоатационните и спомагателните разноски, непрекъснатите и променливите разноски, а също по този начин цената на един летателен час в границите на цялата стратегия за образование на водачи, отбелязва БГНЕС.

Получените приблизителни суми за всички оценени стратегии за подготовка са се оказали доста високи. Цената на подготовката на водач с базова подготовка за изтребител F-16 доближава 5,6 милиона $, за изтребител F-35A — 10,17 милиона $, а за изтребител F-22 — 10,9 милиона $.

Прекалено висока е и цената на подготовката на водачи за щурмови самолети и бомбардировачи. Ако цената на образованието на водач за щурмови А-10 доближава към 5,96 милиона $, то общите разноски за подготовката на водач на тежък труднозабележим стратегически бомбардировач В-2 „ Спирит “, който коства 2,1 милиарда $, доближава към 9,89 милиона $.

Що се отнася до подготовката на водачи за транспортните самолети на Военновъздушни сили, тяхната стойност не е чак толкоз висока – подготовката на един водач за военнотранспортните самолети C-130J доближава 2,47 милиона $, а на водачи за С-17 – към 1,1 милиона $.

Анализът на цената е бил извършен на фона на паниката във Военновъздушни сили на Съединени американски щати поради дефицита на водачи. Ведомството употребява специфични стратегии (Aviation Bonus и Aviational Incentive Pay), предвиждащи спомагателни заплащания и стимулиращи надбавки за военните летци и позволяващи да се повлияе на обстановката за сметка на удължение на договорите и запазването на числения летателен състав.

Били са повдигнати въпросите дали са задоволително високи заплатите предвид на зачестилото прекачване на военни водачи в гражданската авиация. Освен това, в сходство с инструкцията на Пентагона 7730.67 тези стратегии са станали дискриминационни, което значи, че за тези две заплащания Военновъздушни сили годишно би трябвало да обосновават своите бюджети. Специалистите от РАНД са достигнали до извода, че за запазването на броя на летците ще бъде по-евтино да се усили размерът на стимулиращите заплащания и надбавки, а не да се уголемява системата за подготовка.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР