Стойността на еврото спрямо долара отново се повиши и това

...
Стойността на еврото спрямо долара отново се повиши и това
Коментари Харесай

Добри новини за еврото. И за потребителите.


Стойността на еврото по отношение на $ още веднъж се увеличи и това ще се усети от доста хора - от тези, които се отопляват с нафта или карат коли с бензинов мотор. Може да се чака и известно понижаване на инфлацията.

В края на септември общата европейска валута по отношение на щатския $ за последните 20 години и се разменяше за по-малко от $. През последните няколко седмици обаче еврото съумя да възвърне към 10 на 100 от цената си.

Силата на еврото се дължи на слабостта на $

Една от главните аргументи за укрепващото евро е слабостта на американския $. В Съединени американски щати последователно понижават страховете, свързани с инфлацията, която през октомври изненадващо спадна. А през тази седмица това към този момент се забелязваше и по спадналите потребителски цени в Съединени американски щати.
Редакцията предлага
Заради това развиване вложителите чакат американската Централна банка да понижи темпото на повишение на лихвите. Това пък от своя страна ще понижи търсенето на долари, защото редом с рухването на лихвите понижава и тяхната рентабилност за вложителите. „ По-ниската рента прави $ по-малко атрактивен “, споделя анализаторът от „ Комерцбанк “ Улрих Лойхтман.

Но неочакваната мощ на еврото не се изяснява само със слабостта на $. Една част от повишаването на общата европейска валута се дължи на развития в. Все по-ясно се вижда, че въпреки войната в Украйна и енергийната рецесия да са съществено задължение за конюнктурата в еврозоната, тежка криза въпреки всичко не може да се чака. Дори Германия, чиято стопанска система в най-голяма степен е подвластна от съветския газ, вероятно ще се отърве единствено с нерешителност.

Германската стопанска система е изненадващо устойчива

Има цяла поредност от ранни знаци, които сочат това. Например барометърът, с чиято помощ специалистите дават оценка за развиването на фондовия пазар през идните 6 месеца, скочи ненадейно мощно (с 22,5 пункта) през ноември.

Йорг Цойнер, основен икономист на фондовата компания Union Investment, споделя: " В момента се убеждаваме какъв брой устойчива е, макар съществуването на голям брой проблеми ".

Ако рецесията в Германия и еврозоната в действителност се окаже по-слаба от предстоящата, това ще разшири и опциите на Европейската Централна Банка (ЕЦБ) да борави с инструмента на лихвите за прекъсването на рекордната инфлация. А това пък, от своя страна, ще направи еврото още по-атрактивно.

За жителите и фирмите в еврозоната засилващото се евро е добра вест, тъй като то е в положение да понижи „ импортираната извън инфлация “. Напоследък точно слабото евро и надлежно мощният силният щатски $ провокираха сериозното повишение на цените в еврозоната.

По-ниски цени

Фирмите трябваше да заплащат повече за артикули и първични материали, които внасят от страни отвън еврозоната. А тези по-високи цени фирмите най-после си връщаха от крайните консуматори. В този смисъл поскъпващото евро в този момент понижава този резултат на повишаване. А това ще се усети от доста хора - в това число от тези, които се отопляват с нафта, както от притежателите на коли, тъй като става дума за първични материали, които се търгуват с долари. Когато еврото нараства по отношение на щатския $, на купувачите в еврозоната им се постанова да заплащат по-малко за същите количества нафта или бензин при непроменени други условия.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР