Стотици участваха в шествие за правата на жените в София,

...
Стотици участваха в шествие за правата на жените в София,
Коментари Харесай

Когато бездействието става убийство. Протест напомни, че всяка седмица в България има по една убита жена

Стотици участваха в шествие за правата на дамите в София, видя кореспондент на Свободна Европа. Демонстрантите се събраха за седма поредна година на 8 март, с цел да упорстват за заслужен живот и почтени условия на труд за всички дами.

Проявата идва на фона на многогодишна опозиция на политическите болшинства в България да одобряват интернационален или народен документ, който да усъвършенства отбраната на дамите от домашно принуждение и от принуждение, учредено на пола.

Всяка седмица от началото на 2023 година по една жена е губила живота си от собствен непосредствен или сътрудник, споделят, обединени под името " Феминистки мобилизации ".

Демонстрантите се събраха пред Националния замък на културата (НДК) в София и продължиха по бул. " Витоша " до Съдебната палата под мотото " Нито една повече ". Те носеха плакати с надписи: " Жени. Живот. Свобода. ", " Хомо, хетеро, транс, би, всички сме сестри ", " Бездействието по закона за домашното принуждение е ликвидиране ".

8 март е интернационален ден за отбрана на правата на дамите, който се стартира преди повече от 110 години от извънредно леви придвижвания. Впоследствие той става формален празник в Съюз на съветските социалистически републики, където е редуциран до ден за възхвала на дамата и майката.

През 60-те и 70-те години той се трансформира в интернационално приет ден за битка с неравенството сред половете и за отстояване на женските права - включително правото им да гласоподават на избори, да получават равно с мъжете заплащане за идентичен труд, да имат свободен избор да се разпореждат с тялото си, да получават държавна отбрана от принуждение, учредено на пола.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР