Стотици се събраха на протест в центъра на Габрово и

...
Стотици се събраха на протест в центъра на Габрово и
Коментари Харесай

Четвърти протест в Габрово

Стотици се събраха на митинг в центъра на Габрово и през днешния ден.

Организираното неодобрение минава под засилено полицейско наличие - градът е цялостен с жандармерия и полиция, заяви Нова.

Недоволството е четвърто поред. Протестът е кротичък. Хората се събраха на централния площад на града, пред постройката на общината.

Недоволстващите за следващ път желаеха от институциите сигурност, както и равни права и отговорности за всички български жители. Жителите желаят и оставката на кмета на Габрово Таня Христова, тъй като тя била отговорна за създалото се напрежение.

Днешният митинг беше разгласен като най-многолюден. Очакваше се демонстрацията да бъде подкрепена и от поданици от други градове, само че към този момент Министерство на вътрешните работи няма данни за такива. Имаше данни и че в митинга ще се включат и почитатели от агитки на футболни тимове.

Униформените ревизират хората за оръжия, откакто на вчерашния митинг в някои от протестиращите бяха открити железни боксове, бухалки и железни пръти.

По-рано през днешния ден от Център " Амалипе " заяви, че огромна част от ромските фамилии краткотрайно са напуснали Габрово. Вече втори ден съвсем нямало и ромски деца в учебните заведения.

Припомняме, нощес за трета поредна вечер поданици на града излязоха на улицата, предизвикани от нападението на трима роми над продавач в магазин.

Напрежението в Габрово ескалира, откакто на 7 април трима роми пребиха продавач в денонощен магазин за забележка.

Полицията задържа виновните, само че малко по-късно те бяха освободени. Това провокира съществено напрежение в регионалния град - стотици поданици излязоха на митинг на 10 април и даже се пробваха да нахлуят в постройката на локалното разследване.

По този мотив на 11 април военният министър Красимир Каракачанов свика изключителна среща в Министерски съвет, на която увери, че обстановката е овладяна.

Малко по-късно стана ясно и че тримата роми остават в ареста за непрекъснато. Спрямо тях са повдигнати обвинявания за побой и нанасяне на лека телесна щета.

Независимо от това се състоя и втори митинг, на който се събраха хиляди недоволстващи. Стигна се до конфликти и ранени жители. В размириците пострадаха оператор, кореспондент и служител на реда.

Така се стигна и до подаването на оставка от страна на шефа на полицията в града по искане на премиера Бойко Борисов. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР