Стотици природозащитници от протестното движение Екологично въстание отново блокираха днес

...
Стотици природозащитници от протестното движение Екологично въстание отново блокираха днес
Коментари Харесай

Екологично въстание не дава мира на властта в Белград: на мушка е голям минен проект

Стотици природозащитници от протестното придвижване Екологично въстание още веднъж блокираха през днешния ден няколко основни пътни артерии в Сърбия, в това число граничен пункт на границата с Босна и Херцеговина, в следващ митинг против проектите на компанията " Рио Тинто " да създаде мина за рандеман на литий в долината Ядар в западната част на страната, заяви Ройтерс.

Протестите провокират главоболия на ръководещата в Сърбия коалиция преди парламентарните избори на 3 април. Организаторите заплашиха, че ще блокират и гранични пунктове. Т декларират, че сегашният план на британско-австралийската компания би трябвало публично да бъде анулиран или ще последват още митинги.

Тази седмица министър-председателката Ана Бърнабич сподели, че решението дали да бъде разрешено реализирането на плана ще бъде взето след изборите.

Демонстрантите блокираха автомагистрала в Белград, контролно-пропускателен пункт на босненската граница, както и пътища край градовете Чачак и Шабац и издигнаха лозунги " Спрете вложителите, спасете природата ".

Протести против вложенията в минното дело се организират всяка събота от края на ноември с спиране единствено за новогодишните и коледните празници. Протестното придвижване Екологично въстание упорства за анулация на наредбата на държавното управление за пространствения проект на региона със особено предопределение за реализацията на плана " Ядар ", а също всички подписани документи и съглашения с " Рио Тинто " да станат обществени и разисквани от обществеността.

Протестиращите упорстват държавното управление да анулира наредбата за плана " Ядар ", с която на задгранична компания бе разрешено да упражнява напън и да изкупува земя от жителите на долината Ядар, само че дава и правна основа за издаване на позволения за самия рудник, се споделя в известие на придвижването от 12 януари.

Посочва се, че блокадите ще продължат, до момента в който наредбата не бъде анулирана, а на уеб страницата на държавното управление не се появят всички подписани документи с компанията " Рио Тинто ".

Това е последният от редица опити да окажем напън на нашите институции да стартират най-сетне за работят в полза на жителите и в полза на опазване на нашата страна и нашите хора. Единствено властта ще бъде виновна за всичко, което в идващите дни на блокади и митинги ще се случи, обявиха от Екологично въстание.

Ана Бърнабич съобщи на 10 януари, че страната ще реагира, в случай че протестиращите против плана Ядар изпълнят опасността си и с изключение на пътищата блокират и граничните пунктове.

В битката за реализиране на лични цели би трябвало да се зачита и правото на жителите да се движат свободно, сподели тя. Според премиера зад екологичните въстания се крият политически митинги срещу президента Александър Вучич.

Бърнабич съобщи, че не взима насериозно заканите, че екологичните деятели ще блокират границите и счита тази опасност за неразумна.

Премиерът съобщи още, че всички влезнали в действие контракти с компанията " Рио Тинто " са били подписани по време на предходното ръководство и хората, които са взели основните решения за плана през 2004, 2006 и 2012 година, в този момент стачкуват срещу " Рио Тинто ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР