Стотици поддръжници на хвърлен в затвора активист за правата на

...
Стотици поддръжници на хвърлен в затвора активист за правата на
Коментари Харесай

Продължават протестите в Башкирия

Стотици поддръжници на хвърлен в пандиза деятел за правата на индивида проведоха митинг в петък в столицата на съветската република Башкортостан (Башкирия) и полицията задържа минимум седем души, заяви съветска медия от мястото на събитието, представена от Ройтерс.

Митингът в столицата на самостоятелната република, град Уфа , се организира без разрешението на водача на района Радий Хабиров, който предизвести за строги дейности против " екстремисти и предатели ", както той назова участниците в митингите .

Рускоезичното издание SOTA Vision разгласява видео, показващо по какъв начин полицията предизвестява хората посредством високоговорител, че ще бъдат задържани, в случай че вземат участие в неразрешеното мероприятие.

Башкортостан, в южните планини Урал покрай границата сред Европа и Азия, е една от повече от 80-те републики и райони, които съставляват Руската федерация.

Това беше, само че първият в районната столица , в поддръжка на деятеля за правата на малцинствата Фаил Алсинов, който беше наказан в сряда на четири години затвор по обвинявания в разпалване на етническа ненавист, които той отхвърли.

37-годишният Алсинов е считан за воин от доста от етническите башкири в района поради акцията си в отбрана на техния език, просвета и права. Той управлява сполучливи митинги през 2020 година, за да предотврати началото на минните действия на рид, който башкирците считат за заветен .

Миналата година той се разгласи срещу набирането на етнически башкири за присъединяване във войната наРусия в Украйна , като сподели, че " това не е нашата война ".

Публичните митинги в Русия са доста редки поради риска от арест, изключително след началото на войната. Моментът е още по-чувствителен, като се има поради, че президентът Владимир Путин се кандидатира за нов шестгодишен мандат през март.

Въпреки че успеха му не е под подозрение, анализаторите споделят, че има напън върху районния водач Хабиров да държи обстановката под непоколебим надзор, с цел да предотврати неудобството за Кремъл по време на предизборната акция.
 ISW: Сблъсъците в Дагестан демонстрираха съветските страхове за контрола в периферията
ISW: Сблъсъците в Дагестан демонстрираха съветските страхове за контрола в периферията

Това се показва в дневния разбор на Институа за проучване на войната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР