Стотици наемници от сенчестата руска частна военна компания „Вагнер“ действат

...
Стотици наемници от сенчестата руска частна военна компания „Вагнер“ действат
Коментари Харесай

ООН: Стотици руски наемници воюват в Либия

Стотици наемници от сенчестата съветска частна военна компания „ Вагнер “ работят в Либия, съгласно изминал отчет на Организация на обединените нации, представен от Би Би Си.

Те поддържат военачалника Халифа Хафтар, чиято така наречен Либийска национална войска води война с интернационално приетото държавно управление в Триполи.

От 2014 година Либия е разграничена на зони, следени от двете страни.

Смята се, че „ Вагнер “ са въвлечени в споровете в Украйна, Сирия и в други страни. Руското държавно управление отхвърля всякакво държавни присъединяване в организацията.

Докладът е събран от самостоятелни наблюдаващи за комитета по наказания над Либия на Организация на обединените нации. Той към момента не е оповестен, само че новинарските организации са осведомени със наличието му.

За първи път Организация на обединените нации удостоверява известия, че „ Вагнер “ работи в Либия, счита се, че сред 800 и 1000 нейни чиновници са в северноафриканската страна.

Според 57-страничния отчет те се намират в Либия от октомври 2018 година и „ реализират техническа поддръжка за възобновяване на военни коли и вземат участие в бойни интервенции “.

Става въпрос главно за руснаци, само че има и жители на Беларус, Молдова, Сърбия и Украйна, се показва още в отчета.

По-рано тази година съветският президент Владимир Путин съобщи, че каквито и да е руснаци в Либия не съставляват Москва, нито им се заплаща от страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР