Стотици миряни от село Брежани, цяла симитлийска община и околията

...
Стотици миряни от село Брежани, цяла симитлийска община и околията
Коментари Харесай

Стотици миряни почетоха Св. Лука на свещено място край село Брежани 

Стотици миряни от село Брежани, цяла симитлийска община и околията уважиха Св. Лука в свещено място край планинското село.

В местността „ Райчов валог ” в Горната махала на село Брежани е ситуиран дребен параклис, носещ името на светеца. Възрастните поданици на селото описват, че мястото е свещено и допълват, че в миналото там е имало черква от времето на Първата българска страна.

Параклисът край остарялото оброчище е построен със взаимни старания сред жителите на планинското село и Община Симитли. Мястото също е било облагородено, тъй че да бъде прелестно и комфортно за всички, които в делник и празник решат да го посетят.

В днешния неделен ден отец Яне, отец Велизар и отец Величко отслужиха литургия на мястото, след което осветиха вкусния курбан, подготвен и раздаден за здравето на всички.

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, ръководителят на Общински съвет - Симитли Вилимир Александров, кметът на село Брежани Благой Стефанов, кметът на село Полето Иван Манчев, кметът на селата Сенокос и Мечкул Цветанка Илчова също почетоха празника, като възпламениха свещ за здраве и поздравиха миряните.

Слънчевото и топло време способстваха още повече за хубавото въодушевление на събралите се край параклиса. Всички си пожелаха доста здраве и все хубави мотиви, на които да се събират дружно.

Свети Лука бил деятел от Седемдесетте и сателит на св. ап. Павел, който загатва за него в Посланието до колосяни: " Поздравява ви Лука, многообичният доктор " (Кол. 4:14). Написал третото Евангелие и книгата " Деяния на светите апостоли ".Свети Лука се родил в Антиохия Сирийска. Бил доктор и живописец, съгласно свидетелството на Филосторгий и Никифор Калист.

Според Преданието, той нарисувал иконата на Божията Майка и доста проповядвал за Христа, най-много ­ в Египет и Беотия (Средна Гърция). Загинал страдалчески на 80-годишна възраст в гръцката страна Ахаия.

В 360 година мощите му били пренесени в Константинопол. Паметта му се уважава от светата Църква на 18 октомври.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР