Стотици хиляди поляци протестираха по улиците на няколко от най-големите

...
Стотици хиляди поляци протестираха по улиците на няколко от най-големите
Коментари Харесай

Стотици хиляди в Полша на протест за оставане в ЕС

Стотици хиляди поляци стачкуваха по улиците на няколко от най-големите градове в Полша, с цел да заявят позиция за оставане в Европейски Съюз, предадоха интернационалните организации. Само в столицата Варшава са се събрали над 100 000 души с апел „ Ние оставаме! “.

Както е известно предходната седмица Конституционният съд на страната взе решение, че някои закони на Европейски Съюз опонират на конституцията на Полша. По подразбиране обаче наредбите на Европейски Съюз са наднационални и би следвало да имат преимущество пред националните закони. Решението на съда даде учредения да се приказва за юридически „ Полекзит “ и породи опасения от задействане на сюжет за излизане на страната от общността.

Решението беше посрещнато с учудване от редица политици в Европа.

Доналд Туск, някогашен водач на Европейския съвет и в този момент лидер на главната политическа партия в страната Гражданска платформа разяснява, че попадналият под цялостния надзор на ръководещата партия „ Закон и правораздаване “ Конституционен съд слага под опасност бъдещето на Полша в Европейски Съюз.

„ Управляващите желаят да излязат от Европейски Съюз, с цел да могат да нарушават демократичните правила за господство на закона “, разяснява той по време на митинга.

Държавната телевизия отрази демонстрациите като „ Протест против конституцията “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР