Стотици граждани поискаха от ВСС да оттегли кандидатурата на Гешев

...
Стотици граждани поискаха от ВСС да оттегли кандидатурата на Гешев
Коментари Харесай

Граждани протестираха срещу номинацията на Гешев за главен прокурор

Стотици жители желаеха от Висш съдебен съвет да отдръпна кандидатурата на Гешев за основен прокурор

© Георги Кожухаров С крясъци " Мафия ", " Оставка ", " Вие сте срам " стотици жители желаеха от Висшия правосъден съвет (ВСС) да отдръпна кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор. Протестът се организира пред постройката на Висш съдебен съвет до момента в който течеше съвещанието на магистратите, на което никой не издигна друга кандидатура за поста на Сотир Цацаров.

По същото време беше проведен контрапротест от десетина души, които държаха плакати с лика на ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов с искане за оставката му. Сред контрапротестиращите беше и притежателят на кафявата организация " ПИК ", която в бомбастични заглавия наричаше протестиращите " лумпени ", които са се " пробвали да окървавят София ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Заради напрежението, което се опитваха да основат публицистите от " ПИК ", протестиращи жители ги замерваха с жълти стотинки.

По-късно брачната половинка на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Елисавета Панова изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, от което стана ясно, че синът й на път за митинга е бил спрян от униформени служители на реда, които го попитали дали ще взе участие и записали персонални му данни. Панова изиска Министерство на вътрешните работи да стартира инспекция.

В отбрана на зам.-главния прокурор Иван Гешев се оповестиха 137 прокурори и чиновници от Специализираната и Апелативната прокуратура. Прави усещане, че пръв в подписката се е подписал и.д. началник на спецпрокуратурата - Димитър Петров, който беше назначен на поста по предложение на Гешев. Това повдига въпроса дали подписалите чиновници в администрацията на прокуратурата не са били принудени да го създадат поради това, че се намират да служебна взаимозависимост. Сред подписалите има и командировани прокурори, чието оставане в спецпрокуратурата значително зависи от Гешев.

С позиция в поддръжка на кандидатурата на Гешев за основен прокурор излезе и прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, чиито 11 членове го предложиха за поста. Във връзка с декларацията Сотир Цацаров разяснява: " Без да разясня въпросното изявление, каквото и да беше споделил този претендент, той нямаше да бъде признат. Очевидно този претендент не съответствува с тяхното предпочитание и упоритости. С оглед на това единственото, което ние споделяме, е, че ще спазим Конституцията и закона и няма да се поддадем на напън от която и да е политическа мощ, в това число и от ръководещите. "

Подкрепа на Гешев изрази и камарата на следователите, които приканиха " всички институции и неправителствени организации да не се намесват в работата на единствения законен орган в странта, имащ пълномощието и отговорността на избере основен прокурор на Републиката! "

Протестът против номинацията на Гешев беше проведен от обединяването " Демократична България " във facebook. Съпредседателят му и водач на " Да, България " Христо Иванов съобщи пред присъстващите, че ще внесе искане за формиране на дисциплинарно произвеждане против Гешев поради мненията му, че не споделя визията на " десните екстремисти за разделянето на управляващите ". По-късно искът беше импортиран във Висш съдебен съвет. В него Иванов упреква Гешев в неприемливи политически изявления, което е конституционно съображение за освобождение от системата.

В първото си изявление във вторник пред Българска национална телевизия откакто беше номиниран за основен прокурор Гешев свърза " Демократична България " с пробива на осведомителната система на Национална агенция за приходите. От обединяването изрично отхвърлиха това и желаеха оставката му, в това число поради изявлението му, че не споделя концепцията за разделяне на управляващите, която е в основата на модерната народна власт.

Христо Иванов разгласи, че ще има още веднъж митинг на 24 октомври, когато Висш съдебен съвет би трябвало да избере новия основен прокурор. Лидерът на " Да, България " съобщи, че кандидатурата на Гешев за поста е " крещящо несъответствуваща ". " Искаме Висш съдебен съвет да знаят, че няма да могат да се съберат и да го гласоподават без жителите да им кажат, че са мафия ", сподели той пред протестиращите жители.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР