Стотици фермери от десетте села, които пострадаха от градушката на

...
Стотици фермери от десетте села, които пострадаха от градушката на
Коментари Харесай

6000 фермери затрупват с развалени чушки Народното събрание

Стотици фермери от десетте села, които пострадаха от градушката на 29 август, блокираха пътя Карлово-Пловдив през днешния ден при отбивката за Дълго поле.

Те желаят 100% обезщетение на загубите и на вредите от естественото злополучие. Те упорстват решенията и сумите, които страната ще отпусне, да бъдат заложени в актуализацията на бюджета.



Производителите не са задоволени от известието на земеделското министерство, оповестено през днешния ден, в което е посочено, че ще бъдат обезщетени за естествено злополучие. Става въпрос за човешка неточност, съобщи Гюрга Дороджанова, защото самолетът, поради който не са изстреляни противоградните ракети не каца за 40-50 минути, колкото е траяла градушката.

Десетки фермери описаха своята персонална драма по време на митинга. Те бяха докарали изумената от ледените парчета земеделска продукция - пипер, патладжани, тикви, и я разтовариха към шосето.

Всеки от тях уточни и персоналния си принос в развъждането на зеленчуци за страната и за Европейски Съюз.

Иван и Христо Бакалови, татко и наследник, арендуват 250 дка земя и обработват още 300 дка лични ниви. Отглеждат тикви и малини. Голяма част от тиквите бяха за експорт за Германия, където щяха да създадат от тях детски пюрета. „ Този контракт пропадна. Загубите за нас са големи. Не знаем по какъв начин ще стартира идната стопанска година, в случай че има такава, и по какъв начин ще отговорим на сътрудниците от Германия “, споделиха Бакалови.

Тодор Митев пък отглежда единствено домати „ Розова магия “. Загубата единствено от подготвена продукция е 55 000 лв., сподели той.



Фермерите ще се срещнат на следващия ден с президента Румен Радев в Белозем, където ще слагат проблемите си. Те ще чакат отговор на своите въпроси от държавното управление до вторник в това число и в случай че не го получат или не са задоволени от него, ще решат в сряда или в четвъртък за народен митинг пред Народното събрание. „ Ще закараме там пребитите от градушката зеленчуци, които още са неприбрани на полето “, съобщи Живко Здравков, който гледа 400 дка пипер край Ръжево Конаре. Очаква се в митинга да се включат 5000-6000 аграрни производители от цялата страна, които поддържат потърпевшите си сътрудници.

Снимки Авторката
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР