Стотици етнически арменци от сепаратисткия регион Нагорни Карабах лагеруват пред

...
Стотици етнически арменци от сепаратисткия регион Нагорни Карабах лагеруват пред
Коментари Харесай

Арменци от Нагорни Карабах търсят сигурно убежище след напрежението

Стотици етнически арменци от сепаратисткия район Нагорни Карабах лагеруват пред летище наоколо до базата на съветските мироопазващи сили. Повечето от хората, които се намират отвън затвореното летище, са били евакуирани от селата от съветските миротворци. Това стана след като Азербайджан стартира огромна военна акция срещу арменските позиции в границите на това, което назовава " антитерористична интервенция ". Изпитанието за 120 000 души от Нагорни Карабах се утежни тази седмица, защото хиляди хора избягаха от последните боеве, без да могат да вземат със себе си храна и други хранителни запаси.
Руските миротворци пристигнаха и споделиха, че тук е по-безопасно. Ние дойдохме тук с децата. Нямаме желание да напущаме това място, защото на никое място не се усещаме в сигурност.
Елена Еремян, жителка на Аскеран

Снабдяването с храна и други съществени потребности ще бъде основен въпрос при построяването на непоклатимост в района, който е в границите на Азербайджан, само че от 1994 година е под контрола на етнически арменски сили. Министър-председателят на Армения Никол Пашинян съобщи на държавно съвещание, че няма непосредствена нужда етническите арменци в района да напущат домовете си, само че добави, че Армения е подготвена да одобри до 40 000 евакуирани, в случай че се наложи.
Сутринта в селото влязоха азери. Хората избягаха, както можаха. Някои дори си потеглиха без никакви облекла. Не можеха да вземат нищо. Има хора, които не са яли нищо. Някой вчера беше изгубил схващане поради апетит.
Валери Хайрапетян, гражданин на Хатерк

По-рано стана ясно, че арменските бойци в сепаратисткия регион са почнали да предават оръжията си. Министерството на отбраната на Русия заяви, че до момента бойците са предали шест бронирани машини, повече от 800 огнестрелни оръжия и към 5000 единици муниции.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР