Стотици доброволци подпомагат дейността на Българската хранителна банка © Цветелина

...
Стотици доброволци подпомагат дейността на Българската хранителна банка © Цветелина
Коментари Харесай

Хранителната банка е спасила от унищожаване продукти за 670 хил. лв. през 2019 г.

Стотици доброволци подкрепят активността на Българската хранителна банка

© Цветелина Белутова Българската хранителна банка е избавила от заличаване хранителни артикули за 670 хиляди лева през предходната година. Това е със 100 хиляди лева повече спрямо 2018 година, заяви за " Капитал " Илиан Йорданов, действен управител.

От основаването й през 2012 година хранителната банка дава опция на фирмите в страната да подаряват непотребна и годна храна, която другояче би била изхвърлена. Лицензираната неправителствена конструкция събира, складира и комплектова дарените артикули, след което ги дава безплатно на организации, полагащи грижа за хора в потребност.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Над 2000 тона - избавени от заличаване

През 2019 година количествата годни хранителни артикули са дарени от към 60 компании и са разпределени за близо 60 организации сътрудници, които подкрепят над 20 хиляди нуждаещи се в страната. " Става въпрос за дарена от промишлеността скъпа, питателна храна в период на валидност - ориз, леща, фасул, макарони, консерви и други С максимален дял са млечните артикули, дарени от " Данон България ", които за предходната година са на стойност 360 хиляди лева Сравнително едва застъпени се плодовете и зеленчуците ", посочи Илиан Йорданов.

Дарените артикули стават все по-добри, смислени и с по-голяма хранителна стойност. Увеличава се и потенциалът на хранителната банка да обслужва количествата предоставени безплатно артикули - от 1 звук на 4.5 тона дневно.

" За осемте години, откогато сме основани като институция, са избавени от заличаване над 2 хиляди тона храна за над 4.7 млн. лева Това е важен запас, който за бизнеса е непотребен, само че ние можем да оползотворим ", заключи Цанка Миланова, изпълнителен шеф на Българската хранителна банка, по време на форума " Подай ръка на храната ".

Маркировката - административна спънка

От 1 януари 2017 година Данък добавена стойност за дарените храни отпадна, с което беше отстранена сериозна спънка пред желанието на фирмите да подаряват вместо да изхвърлят храна. Тази законодателна смяна обаче не отприщи поток от искащи компании и причина за това е друго ограничаващо съгласно бизнеса изискване - дарените артикули да се маркират като " подаяние, не предстои на продажба ".

Маркировката се слага върху опаковката на храната, без да се нарушава опаковката и по метод, непозволяващ нейното премахване, само че и без да се прикрива каквато и да е част от информацията, съдържаща се на етикета. За безплатно предоставените храни, които не са в потребителска опаковка, маркировката се слага върху транспортната опаковка.

Целта е ясна - да се управлява дали дарената храна в действителност е дарена, а не препродадена да вземем за пример. Това условие обаче допуска сериозен финансов и човешки ангажимент от страна на фирмите, заради което част от тях даже са прекратили дарителската си процедура.

В плана на бъдещия нов Закон за храните наредбата за маркиране на даряваните храни не съществува, само че по кое време той ще бъде признат към момента не е ясно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР