Стотици български учени ще се включат за поредна година в

...
Стотици български учени ще се включат за поредна година в
Коментари Харесай

Европейска нощ на учените 2020 стартира със свежи конкурси за деца и младежи

Стотици български учени ще се включат за поредна година в самодейността Европейска нощ на учените 2020 година, чиято кулминационна точка ще се състои на 27 ноември от 15 часа до 21 часа в над 25 обитаеми места в България, измежду които София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Котел, в обитаемоте места на община Долна Митрополия, на борда на научноизследователския транспортен съд „ Академик ", в Родопската теснолинейка).

Кодовото име на новаторския план, в който едновременно вземат участие над 300 града в Европа и по света, е FRESHER (по-свежо) - абревиатура от британски език и значи Find Research Everywhere, SHare and expERience. Инициативата за разпространение на науката и нейните постижения се финансира от Европейската комисия по стратегия „ Мария Склодовска-Кюри " на стратегия " Хоризонт 2020 ". Фокус на събитията от Нощта тази година е тематиката за растителното здраве, оповестена от Организация на обединените нации за 2020 година, която е ориентирана към бъдещето на планетата в подтекста на опазването на растителния свят, екологията, ролята на растенията за здравето на хората, както и за стопанската система, и доста други сфери.

Тази година в БГ Нощта по плана вземат участие 20 съществени и 35 асоциирани сътрудници от цялата страна, които са подготвили специфична стратегия от събития - както в самата Нощ, по този начин и в продължение на няколко месеца, с цел да убеди образно и атрактивно, че просвета има на всички места към нас и че за всеки има метод да се допре до нея. Програмата обгръща вълнуващи действия в учебни заведения, състезания, срещи с учени в проучвателен институти и университети, както и събития на обществени градски места, в университети, музей, лаборатории и други просветителни институции.

Започваме акцията със старта на нашите обичайни състезания за деца и младежи с ентусиазъм и въображение. „ Фантастични растения (и по какъв начин да ги открием) " е конкурс за рисунки от деца и младежи с повреден слух на извънредно растение или дърво. „ Песенни листа " е конкурс за незрящи и с понижено зрение деца и младежи за основаване на аудио запис на звуци от природата. В предизвикването „ Силна деликатност " девойки и млади дами могат да вземат участие с написване на есе, в което да опишат по какъв начин виждат себе си в науката. „ Корени на вдъхновението " е конкурс за всеки възпитаник, който желае да опише в есе за преподавател по природоматематически дисциплини, който я/го въодушевява. В „ Казана дума " ще събираме крилати мисли и вдъхновяващи послания от света на науката за основаване на нов набор късметчета, които съпровождат всяка ароматна чаша кафе в заведенията. Сред занимателните и поучителни начинания тази година е и „ Един ден в живота на учения " - вълнуващо премеждие, в което възпитаници ще могат да следят по какъв начин протича един ден на някои от най-старшите учени в България. Всички състезания ще бъдат отворени за подаване на материали на 26 октомври 2020 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР